Naše shvatanje Velikog praska bi moglo biti pogrešno: Webb teleskop nam to pokazuje

3 min. čitanja

Naučnici su pomalo zabrinuti jer svemirski teleskop James Webb neprestano pronalazi galaksije koje – po njihovom mišljenju – zapravo ne bi trebale postojati.

Ne ulazeći previše u to – budući da je to zaista komplikovano – čini se da je osnovna ideja da su neke od galaksija, uočene kroz ogroman NASA teleskop, mnogo zrelije nego što se ranije mislilo da su – s obzirom na to gdje se nalaze u univerzum.

Budući da su oni veći i izgleda da su zreli poput naše galaksije, možda ćemo morati ponovo razmisliti o svom razumijevanju svemira, jer nam možda nedostaju neka fundamentalna znanja.

Sada, neka nova istraživanja sugeriraju upravo to, “testiranjem na stres” nove galaksije kako bi se pokušalo razumjeti kako su nastale, piše unilad.com.

Dakle, osim ako nauka nije pogrešna, postoji nešto što bi moglo nedostajati našem razumijevanju, a to je nešto oko čega su naučnici veoma oprezni.

Mike Boylan-Kolchin, sa Univerziteta Teksas u Austinu, koji je i autor novog rada o galaksijama, rekao je: „Ako su mase u pravu, onda smo na neistraženoj teritoriji,

„Trebaće nam nešto vrlo novo o formiranju galaksija ili modifikaciji kosmologije. Jedna od najekstremnijih mogućnosti je da se svemir širio brže nakon Velikog praska nego što predviđamo, što bi moglo zahtijevati nove sile i čestice.”

Sada će ovdje postati malo složenije.

Dakle, Boylan-Kolchinov rad sugerira da podaci s teleskopa James Webb stvaraju veliki problem za naše trenutno razumijevanje, jer dovode u pitanje paradigmu tamne energije i hladne tamne materije, koja je sila vodilja iza naše kosmologije.

Uobičajeno, galaksije pretvaraju oko 10 posto gasa u zvijezde, ali ove novootkrivene galaksije bi morale mijenjati gotovo sav taj plin u zvijezde.

Gornja teorija je teoretski moguća, ali bi predstavljala prekid od onoga što su naučnici mislili.

To je velika stvar s obzirom na to koliko je nauka uspostavljena u kosmosu.

Naravno, morat će se obaviti još istraživanja kako bi se u potpunosti utvrdilo šta se događa, a to bi moglo dokazati da su obavljena zapažanja netačna, da bi mogle biti uključene supermasivne crne rupe, što bi dalo izgled masivnije galaksije.

Ili, galaksije bi mogle biti iz kasnijeg vremena nego što se očekivalo, ali su napravljene da izgledaju starije zbog problema sa slikama.

Međutim, ako se pokaže da je ova hipoteza istinita, to bi značilo da bi naučnici morali malo preispitati kako razumiju kosmos i rast galaksija.

Ipak, nauka je uvijek otvorena za promjene – samo će to morati shvatiti.

Podijeli ovaj članak