Popis voća i povrća iz trgovina koje ima najviše pesticida: Otrov se nije dao skinuti ni detaljnim pranjem

2 min. čitanja

Svake godine Environmental Working Group (EVG) analizira najnovije podatke američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) kako bi izdvojila popis namirnica, odnosno neorganskog voća i povrća s najviše i najmanje pesticida. Jer kako ističu u svom saopćenju, “svaka izloženost pesticidima je problem, s obzirom da znamo kako oni mogu štetiti zdravlju ljudi, posebno djece”.

Iako brojna istraživanja provedena na najprestižnijim svjetskim univerzitetima već godinama ukazuju na povezanost pesticida i zdravstvenih problema, naučnici ističu kako rješenje postoji.

Jer pokazalo se da se zamjenom neorganskog voća ili povrća organskim gotovo trenutno smanjuje nivo ovih štetnih hemikalija u ljudskom tijelu, piše National Geographic.

POPIS VOĆA  I POVRĆA S NAJVIŠE PESTICIDA

Od 46 različitih vrsta voća i povrća, ovih 12 je najviše tretirano pesticidima:

1. Jagode

2. Špinat

3. Kelj

4. Breskve

5. Kruške

6. Nektarine

7. Jabuke

8. Grožđe

9. Paprika i faferon

10. Trešnje

11. Borovnice

12. Zelene mahune

75 posto od 46.569 uzoraka sadržavalo je ostatke pesticida

Rezultati su dobijeni prikupljanjem 46.569 uzoraka najpopularnijeg voća i povrća, koji su zatim oprani i očišćeni kao što bi to svako od nas učinio kod kuće. Nakon pranja, gotovo 75 posto neorganskih svježih proizvoda prodanih u SAD-u sadržavalo je ostatke pesticida, od kojih je Agencija za zaštitu okoliša dugo zabranila neke od njih, piše Slobodna Dalmacija

Novost u odnosu na prošlu godinu je da su se ove godine na “prljavoj listi” našle mahune i borovnice jer je u njima otkrivena zabrinjavajuća koncentracija pesticida povezanih s bolestima živčanog sistema. S druge strane, dinja je skinuta s “čiste liste” i dodana mrkva.

POPIS VOĆA  I POVRĆA S NAJMANJE PESTICIDA

Od 46 različitih vrsta voća i povrća, ovih 15 najmanje je tretirano pesticidima:

1. Avokado

2. Kukuruz

3. Ananas

4. Luk

5. Papaja

6. Slatki grašak (smrznuti)

7. Šparoge

8. Dinja

9. Kivi

10. Kupus

11. Gljive

12. Mango

13. Slatki krompir

14. Lubenica

15. Mrkva

Podijeli ovaj članak