Kako operiše KVPFBiH? – Ko ima pristup povlaštenim informacijama u Bosnalijeku, FDS-u…

5 min. čitanja

Mnogo posla predložila je grupa dioničara istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u vezi sa (ne)postupanjem Komisije za vrijednosne papire FBiH. O tome šta je rađeno u travničkom Borcu, već smo pisali, a dioničari od SIPA traže da se izuzme dokumentacija u vezi sa dostavom podataka po zahtjevu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu od 31. decembra 2018. U zahtjevu se od Komisije traži spisak osoba s pristupom povlaštenim informacijama u Bosnalijeku, Fabrici duhana Sarajevo… Zatražen je zapisnik sa sjednice na kojoj se o tome raspravljalo, te informacija o tome šta je KVPFBiH poduzeo po osnovu provedbe ove obaveze u tom periodu, a zapravo nije poduzela ništa.

Obrazac postupanja

– Treba izuzeti i sve informacije o provedenim nadzorima prometa i prenosa vrijednosnih papira simbola TTRSR, ENGSR i OZNTR, s prijedlozima za postupanje, sve zapisnike sa sjednica na kojima se raspravljalo, posebno mišljenja, komentare i prijedloge članova KVP-a Hasana Ćelama (bivši predsjednik Komisije, kojem se sudi), prof. Mateja Živkovića (svjedok u istom predmetu u kojem se sudi Ćelamu, ali i slučaju Bosnalijek) i Milorada Rajlića (bivšeg člana KVP-a), predlažu dioničari.

Pojašnjavaju kako je iz ovog nadzora vidljiv obrazac postupanja prema određenim fondovima i društvima za upravljanje fondovima, te profesionalnom posredniku, jer se u obrascu jasno vide kriteriji nadzora koji se samo na ovom i sličnim slučajevima ponavljaju, dok se u nekim drugim upadno izbjegavaju, poput dogovorene transakcije, povezanih osoba, “ekonomske opravdanosti ulaganja” koja je izvan nadležnosti regulatora, kao što je to i pozajmica.

Za razliku od dioničara, predsjednik i članovi KVP-a od tužilaca (privatno) traže da SIPA bude isključena iz istraga, tobože joj ne vjeruju, a zapravo žele isključiti ranija saznanja ove Agencije o svojim (ne)djelima

– S druge strane, pozajmica u transakciji dionicama Bosnalijeka kada je Vlada FBiH prodavala svoj paket KBC-u, nikad se nije tretirala uprkos zahtjevima na sjednicama KVP-a, u smislu motiva, svrhe i opravdanosti. Potrebna vam je i informacija po zahtjevu Tužilaštva KS-a broj TO90KTO010400916 od 12. februara 2019, koja je završena dva dana nakon prijema, a što upućuje na to da je prethodno dogovorena i pripremljena. Izuzmite i snimke sa svih sjednica na kojima je o ovome raspravljano, rekli su dioničari istražiteljima.

Pojašnjavaju kako je iz navedenog upadljivo jasno kako u dva predmeta za koja se traži informacija, a u kojima je Ćelam imao ili ima lični interes (FDS i Bosnalijek) nema ništa sporno, dok se u svim ostalim predmetima pravi konstrukcija najprisutnija u nadzorima KVP-a FBiH – povezane osobe i manipulacija prometom.

– Povezane osobe su definisane zakonima o tržištu i o fondovima, pa ovdje navedene kvalifikacije ne odgovaraju niti jednoj od zakonskih odredbi, dok su manipulacije kategorija koja se u ovim nadzorima obilato zloupotrebljava (Manipulacija je stvaranje privida prometa između dvije osobe, kako bi se treća osoba motivisala na kupovinu stvaranjem privida prometa, odnosno likvidnosti. Ova situacija niti u jednom predmetu nije dokazana, nije se ni dokazivala niti je bilo predstavki po tom osnovu). Potrebno je i da utvrdite ko je odredio osobe za nadzor, savjet je istražiteljima, uz konstataciju dioničara da je očito kako se u svim nadzorima, u kojima postoji specifičan interes, pojavljuju iste osobe, bilo da je interes da se ništa ne nađe ili da se po svaku cijenu nešto nađe.

Istražiteljima je sugerisano i da se pozabave postupanjima u dokapitalizaciji Bosnalijeka iz 2017. godine, korespodencijom sa advokatima Naidom Čustović i Samrom Hadžović u vezi sa samom dokapitalizacijom, promjenom predsjednika NO i održavanjem sjednica Skupštine ovog društva, a po osnovu uskraćivanja prava dioničarima (Haden) Bosnalijeka na sjednicama Skupštine te godine, s ciljem da se Haden eliminiše i KBC (offshore kompanija) u potpunosti preuzme upravljanje kompanijom.

Tokovi novca

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH sprema optužnicu protiv direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića zbog organizovanog kriminala, pranja novca i sklapanja štetnog ugovora, a istraga će pokazati kako je novac za kupovinu dionica Bosnalijeka iz Češke prebačen u Rusiju, potom Švajcarsku, zatim na Bermude, te na kraju na Maltu, na račun koji je otvorila firma KBC EURO CREDIT CAPITAL LIMITED. Tim novcem je KBC Malta kupila 673.000 dionica Bosnalijeka.

Podijeli ovaj članak