Kod Buškog jezera bačeno 11 kutija medicinskog otpada: Poznato šta se nalazilo u njima

2 min. čitanja

Nakon objavljivanja vijesti da je u blizini Buškog jezera kod Livna odbačena veća količina medicinskog otpada, a na što su upozorili predstavnici katoličke crkve, kontaktirali smo Upravu za inspekcijske poslove (UIP) Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Podsjetimo, informaciju je prije dva dana (11. marta) na Facebooku objavila Župa svetog Ivana Krstitelja Podhum Livno. Oslobođenje je jutros objavilo vijest, a UIP HNK je za to saznao preko medija.

Ovo nam je potvrdio direktor Uprave Dubravko Kovačević koji nam je kazao da je za otpad saznao zahvaljujući pisanju portala te da su odmah reagovali po hitnom postupku.

Na teren su poslane sanitarna i ekološka inspekcija.

– Zatekli smo medicinski otpad, bilo je 11 kutija bačenih sa vrećicama glukoze sa braunilama (instrument pomoću kojeg se daju lijekovi). To je sva sadržina medicinskog otpada. Teren je obilježen, a sadržaj tog otpada je zbrinut na ispravan način – rekao je za Oslobođenje Kovačević.

Pojasnio nam je da je otpad prebačen u općinu Tomislavgrad, odnosno u skladište Doma zdravlja, te da će ga oni uništiti.

– Zbrinjavanje, odnosno otkrivanje lokacije/mjesta otpada, kao i količina medicinskog otpada je riješen, i sad radimo, u koordinaciji sa policijskim organima, na identifikaciji počinitelja koji je taj otpad ostavio. Mislim da je 50% posla odrađeno, čak i više, s tim da sad moramo dodati i ime počinitelja ovog prekršaja – kazao je direktor UIP-a Dubravko Kovačević.

Podijeli ovaj članak