Naše tijelo ne želi da skladišti masti, a tajna mršavljenja nije u striktnom brojanju kalorija.
Tajna je u sarađivanju sa svojim tijelom – poštovanju stvarnog osjećaja gladi i ujednačenog ritma spavanja kako bi se sagorjele masti, obuzdala želja za grickanjem i obnavljanju energije.
Istraživanja su pokazala da naše tijelo upada u zamku koju mu sami postavljamo kada je riječ o ishrani i spavanju, a sve zahvaljujući pogrešnom izboru hrane koju unosimo tokom dana.
Rezultat toga je slledeći: zarobljeni ste u ciklusu taloženja masti – konstantnom protoku hormona koji izazivaju glad i koji čine vašu žudnju za hranom prosto neodoljivom.
Da li ste znali da čak i određene zdrave namirnice mogu da nanesu više štete našem zdravlju nego koristi?
Na primjer, hrana koja goji stomak svakodnevno je prisutna na našoj trpezi, a možda toga i nismo ni svjesni. Ne moramo je ni konzumirati u većoj količini, a ona će svakako doprinjeti našem punačkijem izgledu u predjelu struka.
I vjerovali ili ne, riječ je o mlijeku.
Većina proizvoda od mlijeka (sladoled, jogurt i kefir) prirodno sadrži određenu količinu šećera – laktozu. Ona pak zahtijeva jedinstveni enzim laktazu kako bi se svarila.
Na primjer, 250 ml mlijeka sadrži čak 15 gr laktoze. To je po većini nutricionista previše, pa čak i za osobe koje je besprijekorno vare, prenosi Zadovoljna.
Naime, ako vam nedostaje laktoza ili konzumirate previše mlijeka, šećeri će ostati nesvareni i u tankom crijevu i započeće njihova fermentacija. Rezultat toga biće nadutost i gasovi, a višak šećera završiće u salu. Kako je za ovaj proces neophodna voda, ona se crpi iz crijeva, što posljedično dovodi do zatvora.