Posao iz snova za sve gamere: Danska policija ima posebnu jedinicu kojoj je zadatak da igra video igre

2 min. čitanja

Vjerovatno bi mnogima od nas bilo teško da zamislimo da u svijetu postoje organi reda koji u svom sastavu imaju poseban odred čiji je posao da igra video igre.

Ako ste mislili da je to nemoguće ili da je u pitanju neka šala, pogriješili ste. Zanimljiva priča stiže nam iz Danske, zemlje u kojoj policija ima posebnu jedinicu zaduženu za nadgledanje „onlajn svijeta“. Ova jedinica zove se Politiets Online Patrulje (Policijska onlajn patrola) i ima zadatak da „patrolira“ društvenim prostorom na internetu i pomogne u suzbijanju govora mržnje i različitih oblika prevare.

Policijska onlajn patrola počela je s radom u aprilu 2022. godine i prisutna je na brojnim društvenim platformama, kao što su Facebook, Twitter, Discord, Twitch, Steam i TikTok, a njeni pripadnici u okviru svog posla imaju zadatak i da igraju neke od najpopularnijih video igara današnjice, poput Counterstrike: Global Offensive, Fortnite i Minecraft, prenosi tehnoverzum.me.

Svrha ovakvog pristupa jeste da se policija poveže s mlađom populacijom i interveniše u slučaju neprikladnog ponašanja ili potencijalnih kriminalnih aktivnosti. Znamo da je onlajn svijet ogroman prostor koji je vrlo pogodan za ekstremističke grupe koje nerijetko koriste upravo video igre kako bi što bolje zamaskirale svoju komunikaciju ili kako bi preko video igara obavljale regrutaciju novih članova. Ovakav primjer nedavno se desio u Singapuru, gdje su privedena dva maloljetnika zbog toga što su igrala na Roblox serveru s tematikom ISIS-a (Islamske Države).

Nešto slično Danskoj uradila je i Holandija prije tri godine. Komunalna policija ove zemlje pokrenula je inicijativu Gaming with the police (Gejming s policijom), koja za cilj ima da se policija poveže s mlađim generacijama preko video igara i dodatno učvrsti povjerenje kod ove starosne grupe.

Koliko će Danska i Holandija biti uspješne u ovoj misiji pokazaće vrijeme, ali prve reakcije su veoma pozitivne i pokazuju spremnost organa reda ove dvije zemlje da idu u korak s vremenom.

Podijeli ovaj članak