Komisija završila posao: Ostaje li Sebija Izetbegović bez diplome

3 min. čitanja

Komisija za ispitivanje diplome postdiplomskog studija direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović je završila svoj rad ranije nego što je najavio njen predsjedavajući Muhamed Ajanović. Naime, nedavno je u izjavi za Oslobođenje Ajanović najavio da će ova komisija završiti rad tek naredne sedmice.

međutim, Avaz javlja da su već jučer donijeli prijedlog da se Izetbegović poništi diploma postdiplomskog studija. Konačnu odluku o ovom prijedlogu treba da donese Senat Univerziteta u Sarajevu. Ako diploma bude poništena, po automatizmu će prestati biti i validne magistarska i doktorska diploma Sebije Izetbegović, a izgubiće i status redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Avaz navodi i niz nalaza do kojih je došla komisija Senata UNSA.

– Potpis prof. dr. Sebije Izetbegović nije isti kao i potpis u indeksu. Tvrdi se da je upisala postdiplomski studij u Sarajevu 1990. na Medicinskom fakultetu u Sarajevu – a dokaza za to nema – navodi jedan član Komisije.

U analizi se navodi da je potpis prof. dr. Asima Kurjaka isti kao i prof. dr. Nedžada Mulabegovića i da se neko “potpisivao u nečije ime!”

 – Prof. dr. Nedžad Mulabegović ističe da prof. dr. Sebija Izetbegović ispunjava sve uvjete za izbor u zvanje asistenta. A to nije tačno, prema tadašnjim zakonskim propisima! Dakle, iznosi neistinite tvrdnje, što svaku svoju daljnju i istinitu tvrdnju dovodi u pitanje. Nije mi jasno da prof. dr. Mulabegović obnaša službu rektora u oktobru 1996., a u novembru 1996. službu dekana Medicinskog fakulteta – navodi se u izvještaju.

U indeksu, koji je popunila prof. dr. Sebija Izetbegović na kraju liste gdje se govori o Ispravi na temelju koje je izvršen upis, “nije pisan istim rukopisom, niti istom olovkom.”

 – Tu se tvrdi da je diplomirala 1988., a ona je diplomirala 17. 4. 1989. Malo je čudno da prof. dr. Sebija Izetbegović ne zna kada je diplomirala! Očito je neko drugi upisao podatak na temelju koje je isprave izvršen upis – navedeno je.

Studij je upisan 2. 3. 1993. godine a prema indeksu već je 19. 3. 1993. položen ispit Diagnostic and ultrasound in other fields of medicine – sa excellent. 

 – Pa onda ima položenih ispita u aprilu 1993. godine, te većina u maju 1993. U ljetnom semestru postoji položen ispit Interventional ultras in clinical, već 23.4. 1993. Uvjerenje da je prof. dr. Sebija Izetbegović položila sve ispite nije potpisao dekan, nego neko drugi. Tj. ne radi se o potpisu dekana prof. dr. Nedžada Mulabegovića – naveo je jedan član Komsije, piše Avaz.

Pokušali smo ove navode provjeriti sa predsjedavajućim komisije Muhamedom Ajanovićem, ali je on odjednom postao nedostupan. Također, za komentar ovog prijedloga smo zamolili i Sebiju Izetbegović, ali je i ona odlučila dsa zašuti. Ako se jave i daju svoje ocjene u vezi sa ovim slučajem objavićemo ih.

Podijeli ovaj članak