Plenković se sprema da hapsi novinare: ”Ovo je dokaz da je čovjek puk’o”

4 min. čitanja

Saborska oporba burno reagira na najavu predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića da će Vlada promijeniti Zakon o kaznenom postupku i Kazneni zakon kako detalji iz službenih istraga više ne bi izlazili u javnost te da će curenje ovih informacija u medije postati kazneno djelo. Iz SDP-a ocijenili su jučer da su najave procesuiranja novinara i izjave Plenkovića koje je dao o kažnjavanju za curenje informacija možda i najopasnije u njegovoj političkoj karijeri.

Kazneno djelo

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao je da Plenković ima moć da dovede policiju pred vrata novinara i da prijetnje pretvori u djelo.

”Njega boli briga za curenje informacija dok god u SMS-ovima i porukama nema AP. Bio je siguran dok nije postojao Ured europskog javnog tužitelja”, kaže Grbin.

”Ovo je dokaz da je čovjek puk’o”, komentirao je SDP-ov Arsen Bauk.

Iz saborskog Kluba Socijaldemokrata komentiraju da su najave predsjednika Vlade pokušaj da se ugasi slobodno istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj.

”Protiv toga ćemo se boriti i rukama i nogama”, izjavio je Davor Bernardić.

Zeleno-lijevi blok misli da je zarobljena država.

”Medijsku politiku donosi AP na način da on postavlja što jest tema, a što nije i malo mijenja Kazneni zakon kad je on ugrožen”, rekla je Sandra Benčić.

Plenković se novinarima obratio nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a u Zagrebu.

”Promijenit ćemo Zakon o kaznenom postupku i Kazneni zakon. Ovakve situacije da nam stvari iz spisa nekontrolirano, namjerno, politički, selektirano i aranžirano izlaze van i čine političke probleme – to se više neće događati”, kazao je Plenković.

Nacional je jučer objavio novi niz SMS poruka iz mobitela nekadašnjeg predsjednika Uprave državnog poduzeća Hrvatske šume Krunoslava Jakupčića

Na pitanje novinara odgovorio je i da će to biti kazneno djelo. Naveo je i kako Ministarstvo pravosuđa i uprave ima radnu skupinu za Zakon o kaznenom postupku, a ministar pravosuđa i ta radna skupina imaju zadatak popraviti stvari koje postoje u zakonskim propisima.

Dopisivanje s monsinjorom

Zagrebački tjednik Nacional jučer je objavio novi niz SMS poruka iz mobitela nekadašnjeg predsjednika Uprave državnog poduzeća Hrvatske šume Krunoslava Jakupčića. Tjednik je ranije objavio dopisivanje Jakupčića s brojnim istaknutim hadezeovcima, glasnogovornikom Vlade, predstojnikom Ureda predsjednika Vlade, glavnim tajnikom HDZ-a i dr, a sad se bave prepiskom šefa Hrvatskih šuma s visoko rangiranim crkvenim dužnosnikom, rektorom Katedrale sv. Vida u Rijeci, monsinjorom Matijom Matičićem. Poruke datiraju iz 2019, a njima je mons. Matičić, kako piše Nacional, preko Andreja Plenkovića krenuo u rješavanje problema financijski opterećene tvrtke Cedar (za trgovinu i preradu drva. op. a) Tražio je od Jakupčića da im isporuči više trupaca.

”Dragi Kruno, hvala Vam za ugovore. Javio sam Andreju da je za sada sve u redu i veliko hvala za pomoć i zalaganje…”, kaže se u jednoj od poruka.

”Rekao sam Andreju da ste pravi čovjek na pravom mjestu… Andrej je redovito informiran o cijeloj situaciji i potpuno podupire ovo što sam Vam napisao, Božji blagoslov Vam želim i molim. Matija”, piše uz ostalo.

Jakupčić odgovara s “hvala lijepa, također”.

Podijeli ovaj članak