Otvorena glasačka mjesta za izbor šest gradonačelnika i načelnika u BiH: Najveći izbor imaju Tuzlaci, najmanji Zvorničani

1 min. čitanja

U četiri grada i dvije općine u BiH danas u 7.00 stai otvorena su biračka mjesta. Stanovnici Bihaća, Srebrenika, Tuzle i Zvornika danas biraju nove gradonačelnike, a Bratunca i Vogošće nove općinske načelnike.

Naime, četiri gradonačelnika i jedan načelnik općine su podnijeli ostavke na svoje dosadašnje dužnosti, jer su prihvatili funkcije u zakonodavnim organima vlasti u koje su izabrani na općin izborima u oktobru prošle godine. Radi se o: Šuhretu Fazliću (Bihać), Nihadu Omeroviću (Srebrenik), Jasminu Imamoviću (Tuzla), Zoranu Stevanoviću (Zvornik) i Edinu Smajiću (Vogošća). Šesti iz ove grupe, načelnik Bratunca Srđan Rankić nije otišao na novu dužnost nego nije “preživio” proceduru opoziva.

Za ove izbore registrovano je ukupno 309.288 birača. Najviše registrovanih birača je u Tuzli (111.512), a potom slijede Bihać (58.097), Zvornik (53.830), Srebrenik (39.074), Vogošća (27.988) i Bratunac (18.787).

U utrci je ukupno 18 kandidta i to za gradonačelnika Bihaća njih pet, Srebrenika dva, Tuzle šest, Zvornika jedan, Bratunca dva i Vogošće dva.

Podijeli ovaj članak