Težnje za foteljama, sa SDA ili bez nje – Dogovor još nije konačan

4 min. čitanja

Šestorka će sa HDZ-om i SNSD-om činiti državnu vlast ukoliko ponovo neko ne napusti koaliciju. No, osmorka će, ipak, ostati na okupu pri formiranju vlasti na nivou Federacije BiH, kao i na nivou kantona. Sporazum za ta dva nivoa ostaje, potvrdio je lider Narodnog evropskog saveza Nermin Ogrešević. SDA bi, s druge strane, objeručke prihvatila dva nova koaliciona partnera, jer bi većina na entitetskom nivou tada bila osigurana.

Glavni krivac

Kao razlog za odustajanje od vlasti na nivou BiH naveli su Milorada Dodika, njegov SNSD i secionističku retoriku protiv koje se, kako kažu, zalažu. Govoreći za TVSA, Nermin Ogrešević je ostavio prostor za razgovor sa čelnicima stranaka sada već šestorke.

– Mi imamo još sporazum. Moramo razgovarati. Imamo Federaciju i kantone i mislim da trebamo biti korektni do kraja i dati priliku, naravno, da ispoštujemo to partnerstvo, da vidimo da li ima prostora za daljnju saradnju i gdje možemo sarađivati, poručio je Ogrešević.

Proces nije vođen na kvalitetan način, nije dobro pripremljen i na kraju smo iz tih razloga iz njega istupili, kaže Semir Efendić

Za lidera Stranke za Bosnu i Hercegovinu dogovor o državnoj vlasti nikada brže nije uspostavljen. Smatra da upravo ovakva vlast na nivou BiH (osmorka, HDZBiH i SNSD) neće uraditi ništa novo, zbog čega ne vidi smisao ostanka u koaliciji.

– Proces nije vođen na kvalitetan način, nije dobro pripremljen i na kraju smo iz tih razloga iz njega istupili, zaključio je lider SBiH Semir Efendić.

U nadolazećem periodu u fokusu će biti uspostavljanje vlasti na nivou Federacije BiH. Osmorka je ponovo na potezu, ali na potezu su i iz Stranke demokratske akcije – da upravo Efendiću i Ogreševiću otvore vrata za nove potencijalne dogovore. Jer bi tako i SDA, ali i ove dvije stranke, osigurale većinu za vlast u Federaciji BiH. Bez devet ruku, ukoliko Efendić i Ogrešević ne odluče drugačije, osmorka nema većinu. Iz SDA nismo dobili nikakav odgovor, no da je moguće da ove dvije stranke pristupe dogovoru sa SDA, mišljenja je i politička analitičarka iz Banje Luke Tanja Topić.

Spašavanje SDA

– Mi smo vidjeli da SDA ne odustaje i ne miri se sa gubitkom vlasti. Ona smatra da je to prirodno pravo koje joj pripada s obzirom na broj osvojenih glasova i sasvim je sigurno da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva da barem na jednoj razini, koja jeste vrlo važna – entitetska, ostane i dalje u vlasti, što će joj sasvim sigurno i dalje omogućiti učestvovanje u donošenju bitnih odluka, poručuje Topić.

Iako iz SDA stižu pohvale za poteze SBiH i NES-a, Ogrešević je siguran da do dogovora sa tom strankom neće doći. On je pak stava da je potrebno iskomunicirati sa šestorkom formiranje vlasti na nivou Federacije BiH, zbog, kako navodi, dosljednosti i uvažavanja potpisanog sporazuma. Podsjeća na to da okupljanje oko Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH, ima svoju težinu, te će zbog toga pregovarati sa šestorkom o uspostavi vlasti na nivou FBiH. Ukoliko dođe do poziva SDA, Ogrešević ostavlja prostor za mogući dogovor. Vjerovatno se vode onom – ko ponudi bolje i više, s njim ćemo. No, kako je i Tanja Topić zaključila, situacija nije nimalo optimistična.

Podijeli ovaj članak