Muftija Kudić u posjeti MIZ Bosanska Krupa: Imami iza sebe ostavljaju vjersku naobrazbu i oplemenjena srca

3 min. čitanja

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je sa svojim saradnicima boravio u posjeti Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Bosanska Krupa. Muftija se sastao sa rukovodstvom medžlisa, a potom se sastao sa imamima ovog medžlisa i s njima razgovarao o njihovim aktivnostima. misijskom djelovanju i izazovima sa kojima se susreću u svom svakodnevnom djelovanju.

Glavni imam MIZ Bosanska Krupa Muhamed-ef. Begić izrazio je dobrodošlicu muftiji Kudiću i njegovim saradnicima. Istakao da je ovaj medžlis realizirao brojne aktivnosti, a posebno je pohvalio značaj pokretanja Škole hifza u ovom medžlisu koja je nedavno pokrenuta i rad sa djecom u mektebu.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje mr. Haris-ef. Veladžić je predstavio statističke podatke kada je u pitanju ovaj medžlis. Pohvalio je uspjehe na različitim poljima kao i činjenicu o stalnom porastu broja aktivnosti.

Imami su predstavili svoje aktivnosti, te naglasili značaj zašte imama zbog određenih neugodnosti s kojima susreću. Istakli su da je infrastruktura Islamske zajednice u dobrom položaju i da svaki džemat ulaže značajna sredstva u poboljšanju uslova za rad u svakom džematu.

Razmatrali su i pitanje kontinuiranog usavršavanja imama, nužnost završavanja adekvatne stručne spreme za imamski poziv, te organizacije seminara i edukacija koje bi koristile u svakodnvnom poslu imama.

Muftija  je istakao značaj ovakvih razgovora sa imamima, poručivši  da je neophodno direktno komunicirati zbog percepcije pravih informacija i adekvatne institucionalne reakcije.

– Pratio sam da ste fokus vašeg obraćanja stavili na vaše aktivnosti, što potvrđuje da vam je misijsko djelovanje najvažniji razlog vašeg rada u Islamskoj zajednici. Često se pred nas stavlja izbor životnog puta. Neki se brzo zasite i napuštaju ovu misiju, što isto tako poštujemo, ali moramo znati da je imamski poziv izuzetno lijep i zanimljiv, ali taj poziv zahtjeva od nas veliko odricanje i zalaganje. Ja kao muftija nemam nikakvu formalno-pravnu obavezu da brinem o primanjima imama, ali sam svjestan da moram o tome brinuti i staviti u prioritet svojih aktivnosti, jer smatram da je zadovoljan imam preduvjet za kvalitetan vjerski život u jednom džematu – poručio je.

Svoje obraćanje je zaključio porukom da je imamsko naslijeđe nematerijalno.

– Ono što mi ostavljamo iza sebe jeste vjerska naobrazba, naučena djeca učenju Kur'ana i oplemenjena srca vjerom. Neka nam ovo bude najveća motivacija za naše djelovanje u budućnosti – istakao je muftija Kudić koji se nakon susreta sa imamima sastao sa gradonačelnikom Bosanske Krupe gospodinom Arminom Halitovićem.

Podijeli ovaj članak