Zahvalnice za “Meokrnje 2022.”

4 min. čitanja

Predsjednik Izvršnog odbora manifestacije “Meokrnje 2022. godine” Admir Hadžiemrić i Amela Lolić, članica Odbora, u Sarajevu su u ime Organizacionog odbora manifestacije “Meokrnje 2022. godine” uručili zahvalnice zaslužnima za podršku u realizaciji manifestacije “Meokrnje 2022. godine” i okruglog stola “Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma”.

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH, podržala je ovaj projekat pa je uz zahvalnicu dobila i kratak izvještaj o organiziranim događajima, s naglaskom na značaj okruglog stola koji je zaintrigirao akademsku zajednicu te se s nestrpljenjem čeka Zbornik radova koji će biti završen do kraja godine. Tokom razgovora poseban akcent je stavljen na očekivanja od mladih: Malu školu antifašizma “I ja sam antifašista” zajednički realizuju SABNOR SBK/KSB, Organizacija demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. srednja Bosna i Bosanski kulturni krug.


image

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović je podržala manifestaciju

Zahvalnice su uručene i akademiku Mirku Pejanoviću, potpredsjedniku Akademije nauka i umjetnosti BiH, ujedno i uvodničaru na okruglom stolu, te dr. Rasimu Muratoviću, direktoru Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, koji je također bio i učesnik ovog događaja u Travniku. Posebna pažnja u razgovoru sa akademikom Pejanovićem i dr. Muratovićem posvećena je pripremi Zbornika koji će zajedno izdati Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, SABNOR SBK/KSB i Organizacija demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. srednja Bosna, kao i budućim zajedničkim projektima. Već su počele pripreme za “Meokrnje 2023. godine”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović čestitao je na uspješnoj organizaciji manifestacije ističući da je antifašizam civilizacijska tekovina te da je saradnja SABNOR-a SBK/KSB-a i Organizacije demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. srednja Bosna način da se pamte žrtve

Hadžiemrić i Lolić su zahvalnicu uručili i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, koji je također zdušno podržao ovu manifestaciju, a u neformalnom razgovoru bio i iznimno zainteresiran za sve što je prethodilo i manifestaciju posvećenu slobodarskom Meokrnju dovelo do nivoa da bude centralni događaj proslave antifašizma u širem rejonu centralne Bosne. “Sudeći po pozitivnim reakcijama iz okruženja u proteklom periodu, a naročito u proteklih nekoliko godina, manifestacija dobija na intenzitetu i značaju te predstavlja centralnu Bosnu kao ishodišnu tačku baštinjenja borbe protiv fašizma i raznih oblika neofašizma, a najviše zahvaljujući saradnji SABNOR-a SBK/KSB-a i Organizacije demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. srednja Bosna koja je započela 2013. godine”, kazali su predstavnici Izvršnog odbora predsjedavajućem Džaferoviću, te naglasili kako pomenute organizacije zajedno realizuju niz aktivnosti u širenju ideje antifašizma kao civilizacijske tekovine i očuvanja Bosne i Hercegovine definirane ZAVNOBiH-om.

– Saradnja SABNOR-a SBK/KSB-a i Organizacije demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. srednja Bosna, krunisana je obnovom spomen-obilježja stradalim pripadnicima Travničkog i Zeničkog partizanskog odreda u NOB-u 1941-1945. i izgradnjom identičnog spomen-obilježja borcima Armije RBiH na Meokrnju 2017. Od 2017. godine manifestacija “Meokrnje” obilježava sjećanja na sve stradale u oba rata, podsjeća na žrtve i stradanja bosanskohercegovačkog naroda i šalje snažnu poruku da su građani Bosne i Hercegovine odani pravdi i dobru, te dosljedni borci protiv zla i fašizma, kazali su predstavnici Organizacionog odbora najavljujući da će nastaviti s čitavim nizom aktivnosti kako bi sačuvali i dalje razvijali manifestaciju koja pamćenjem prošlosti slavi slobodu, dijalog i demokraciju.

Podijeli ovaj članak