Rusija zabrinuta zbog zaoŔtravanja situacije u BiH: Ne trebaju novi sukobi u Evropi

1 min. čitanja

Moskva je zabrinuta zbog zaoŔtravanja situacije u Bosni i Hercegovini, novi sukob u Evropi ne bi odgovarao nikome, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, prenosi Ruska Gazeta.

ā€œPomno pratimo razvoj situacije, nadamo se da će sadaÅ”nja kriza biti prevaziđena Å”to je prije moguće u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovineā€, rekao je za TASS zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar GruÅ”ko.

Iz ovog ministarstva su poručili kako stoje uz Milorada DodikaĀ kaoĀ ā€œlidera srpskog naroda, koji čvrsto stoji na poziciji zaÅ”tite legitimnih interesa Srbaā€.

Ruska Gazeta je podsjetila na riječi lidera SNSD-aĀ Dodika koje je dao u intervjuu za ovaj list.

ā€œÅ to se tiče provokacija, vi znate da je Bosna i Hercegovina protektorat i kolonija Zapada za koju Amerikanci i Evropljani ne snose nikakvu odgovornostā€,Ā naveo je tada Dodik i istakao kako su visoki predstavnici u BiHĀ ā€œsuprotno svim principima demokratije i zakonitosti, utvrđenim pravilima, smjenjivali legitimno izabrane predstavnike srpskog naroda, vrÅ”ili politički i pravni teror u Bosni i Hercegoviniā€.

Podijeli ovaj članak