Sramotna poruka zloglasnih Pantera: U Zetri je bio logor za Srbe, a tamo se odlučuje o predsjedniku RS-a / Spremaju se nemiri

2 min. čitanja

Udruženje veterana “Garda Panteri” održalo je jučer press konferenciju povodom političke i sigurnosne situacije u manjem bh. entitetu.

Panteri, čiji je vođa bio likvidirani kriminalac Ljubiša Savić Mauzer, ostali su u sjećanju mnogih Bošnjaka sa područja Bijeljine, Janje i Brčkog. Naravno, ne po dobrom.

Smatraju se odgovornim za mnoge zločine na tim područjima, iako niko od njhovih pripadnika nije procesuiran.

Petar Cvijetinović, predsjednik ovog udruženja, izjavio je da su razočarani time što se u “Sarajevu odlučuje o predsjedniku RS-a”.

– Mi kao veterani imamo odgovornost da brinemo o Republici Srpskoj. Trenutna politička i sigurnosna situacija u RS-u nije na zadovoljavajućem nivou, a eskalirala je nakon objave rezultata izbora. Teško smo razočarani činjenicom da se o predsjedniku RS-a odlučuje u Sarajevu i da odlučuje predsjednik CIK-a Suada Arnautović, a da se glasovi broje u Zetri koja je bila logor za Srbe. To je za nas stvaraoce RS-a mučna činjenica. U tu situaciju su nas dovele naše političke struture iz opozicije, rekao je Cvijetinović.

On je istakao kako Panteri imaju saznanja o mogućim neredima u RS-u.

– Osuđujemo kompletan govor mržnje, Srbi prema Srbima za nas je katastrofalan. Imamo saznanja kada je riječ o nemirima. Pojedine obavještajno radikalne strukture bliske opoziciji angažuju kriminalne strukture, to je vidljivo i ovdje u Bijeljini. Obavijestit ćemo MUP, angažuju se ljudi, spremaju protesti, nabavljaju gas maske. To nas brine, da ćemo doći u situaciju da udaramo jedni na druge. Mi smo uz legalne institucije RS-a, one koje je izabrala narodna volja, spremni smo ih braniti. Nećemo ulaziti u sukobe, ali ako dođe do napada na insitutucije, volju građana RS-a branit ćemo. Mi ćemo pozvati bratska udruženja, sljedeće sedmice se ponovo okupiti. Nećemo dozvoliti da trenutna situacija eskalira u nešto veće, kazao je on.

Dodao je da oni neće dozvoliti da se “dese nemiri i lupanje insistucija RS-a”.

Podijeli ovaj članak