Penzionerski dom u Zenici obilježio Međunarodni dan starijih osoba

1 min. čitanja

Javna ustanova “Penzionerski dom sa stacionarom Zeničko-dobojskog kantona” u Zenici jučer je prigodnim programom za svoje korisnike obilježila Međunarodni dan starijih osoba, koji se u svijetu obilježava 1. oktobra.

– U ovoj ustanovi svaki dan egzistira nas ukupno 230, od toga 173 korisnika te nas 57 djelatnika. Želim istaknuti da smo u kratkom periodu, od 2019. godine do početka pandemije koronavirusa, upravo bili dosegnuli taj broj – 173, ali je pandemija učinila svoje te smo bili spali na 123 korisnika. Sa zadovoljstvom možemo konstatirati, sa današnjim danom, ponovo smo vratili taj broj od 173 korisnika, izjavio je Damir Jukić, direktor ustanove.

Objasnio je kako su u proteklom periodu imali snažnu potporu Vlade ZDK, koja im je prošlog mjeseca odobrila pomoć od 300.000 KM, koje planiraju utrošiti u nabavku medicinske opreme.

Ustanova ima dva krila – u jednom su smješteni “pansionski” korisnici, a u drugom krilu Stacionar za korisnike kojima je neophodna zdravstvena njega te češći obilazak njegovatelja. Korisnici su smješteni u jednokrevetne i dvokrevetne sobe.

Vlado Tripić, korisnik je doma već treću godinu. Rekao je da je zadovoljan uslovima boravka u Domu, da slobodno vrijeme koristi svirajući gitaru i klavir, organizujući druženja sa drugima.

Podijeli ovaj članak