Ako iko radi, radi rudar

4 min. čitanja

Proizvodnja u rudnicima Koncerna Elektroprivrede BiH ponovo se odvija nesmetano. Rudari su umireni nakon što su direktori rudnika na prijedlog EPBiH i zvanično potpisali odluku da se i komoratima isplati jednokratna pomoć od po 750 KM zbog inflacije. Dok rudari ostaju ogorčeni prvobitnim nastupom direktora državnog preduzeća na njihov bunt, iz Elektroprivrede poručuju da je sve ogroman nesporazum. Rudari su se vratili u jame, a dobili su na uvid potpisane odluke o dodjeli pomoći.

– Možemo kazati da smo zadovoljni. U svih sedam rudnika uglja u sastavu koncerna direktori i prokuristi rudnika su potpisali odluku o isplati jednokratne novčane pomoći, a odluka je identična onoj koja je usvojena od uprave EPBiH, kaže Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH.

Direktor EPBiH Admir Andelija prvobitno je kazao da Elektroprivreda nije mogla donijeti odluku kojom će biti obuhvaćeni i rudari, jer su oni uposlenici rudnika koji imaju svoje uprave, ali da su dali takvu preporuku. Nakon pritiska rudara i korigovane odluke rečeno je da su odluke o isplati i rudarima planirane ranije, ali zbog mogućeg dovođenja u vezu s predizbornom kampanjom, njihovo usvajanje je bilo predviđeno nakon izbora. O svemu za O kanal Andelija kaže: “Vodeći računa da imamo jednoobrazno postupanje u koncernu i cijeneći finansijsko stanje u rudnicima, donijeli smo odluku da isplata ne bude u maksimalnom iznosu od 1.080 KM, kako je odlukom Vlade FBiH preporučeno, već da iznos bude 750 KM. Preporučili smo rudnicima da učine isto. Za isplatu u oktobru smo se odlučili upravo iz razloga da to ne bude pred izbore i da nas niko ne prozove da se miješamo u izbornu kampanju. Direktori rudnika već su jučer počeli donositi identične odluke, ali očito da je trenutak bio pogodan, a povod potpuno benigan da se javnost uzburka. Nikome ništa neće biti isplaćeno dok ne prođu izbori”.

Husić kaže da je pozivanje na nepostojeće uprave u rudnicima koncerna neozbiljno.

– U rudnicima uglja u sastavu koncerna ne postoje uprave. Rudnicima uglja u sastavu koncerna upravlja uprava EPBiH putem prokuriste i direktora rudnika koje ona bira, napominje.

Prije bunta Andelija je rekao i da su se rudari u maju izborili za šestomjesečnu pomoć od oko 1.380 KM. Nema ništa protiv ni da taj iznos bude veći, ali da rudari trebaju da ga zarade. Dodao je da ne daju maksimum u radu, jer je manje isporučenih tona uglja od predviđenih planova. Ovakve izjave dočekane su kod komorata sa ogorčenjem.

– Gospodine Andelija, ako iko u ovoj državi radi, to su rudari. Gospodine Andelija, je li vi mislite da rudar ne zna po kojoj cijeni plasira ugalj u termoelektrane Tuzla i Kakanj, a po kojoj cijeni je ugalj na svjetskom tržištu? Dosta više krađe rudara i dosta više ovakve priče. Po cijeni koja se plasira na svjetskom tržištu rudari bi imali, ne 750 KM, već po 7.500 KM da podijele svojim radnicima, poručuje Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika Kreka.

Da li će se obustave i dalje dešavati, zavisit će i od ishoda pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru rudara koji ističe krajem godine, a što je bio i razlog nedavnog štrajka upozorenja. Sastanak o tome najavio je za narednu sedmicu resorni federalni ministar Nermin Džindić.

Podijeli ovaj članak