Lejla Njemčević, djevojka koja zlatnim slovima ispisuje historiju bh. sporta: Od mene možete očekivati bolji uspjeh

4 min. čitanja

Mlada žena koja ispisuje historiju bh. biciklizma zlatnim slovima, najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević gošća je emisije Šta ću ručku djeci na O kanalu. Govorila je o karijeri, braku i planovima za budućnost.

Trenutno se Lejla nalazi na prvom mjestu na svjetskoj UCI maraton ranking listi i definitivno zlatnim slovima ispisuje historiju bh. sporta.

Na svjetskom prvenstvu u Danskoj naša biciklistkinja nije imala sreće i nakon kvara na biciklu zauzela je 30. mjesto, ali ispred nje su još tri utkre.

Novi uspjesi

– Imamo priliku na narednim utrkama u Metkoviću i dvije u Francuskoj da pokažemo kako smo se pripremali za svjetsko prvenstvo. Plan je da zadržim prvu poziciju na UCI listi, a to mogu ostvari ako osvojim medalje u oba svjetska kupa, kazala je Lejla.

Smatra da od nje možemo očekivati nove uspjehe i bolje rezultate, jer kako kaže za ovaj sport je još uvijek mlada.

– Imamo samo 28 godina, a to je za maraton disciplinu malo, jer kad uzmete u obzir da je prošla svjetska prvakinja imala 36 godina. Tako da imam još dosta toga da pokažem, poručila je.

Uslovi za bavljenje brdskim biciklizmom u našoj zemlji su odlični i rijetko koja zemlja na svijetu se može pohvaliti tim da ima terene za cjelogodišnji trening.

– Kada je lijepo vrijeme pripremam se u Bosni, a tokom zime treniram u Hercegovini, što je stvarno sjajno, za svaku utrku se mogu pripremati kod nas, ističe Lejla.

Pomoć nadležnih u ovom trenutku ima od Vlade Kantona Sarajevo, Federalnog minsitarstva za sport i Olimpijskog komiteta i to je nešto što je dobro, kaže ova mlada žena i dodaje da podrška na početcima karijere nije postajala, a trebalo bi ovaj dio urediti sistemski, jer podrška sportistima mora dolaziti ranije, a ne kad uspjeh neki ostvare.

Uzor djeci

Zahvaljujući lijepim pričama koje ona ispusuje ovaj sport se dodatno popularizirao i sada dosta djece želi da se bavi brdskim biciklizmom.

– Moj klub trenutn ima dosta mladih takmičara, ali potrebno je svakako napomenuti da roditelji moraju da se uključe i budu uz svoju djecu od samog početka, jer to je jedna od najvećih podrški koje mogu imati, ispričala nam je Lejla.

Jedna od najljepših stvari koje su joj se desile i koje su bile presudne je i njen trener Amar Njemčević, sa kojim je Lejla u braku.

– Njegov odnos i doprinos ne mogu opisati riječima. On je meni dao nešto najdragocjenije, svoje vrijeme. Uložio je 12 godina svog života u ovo. On je fantastičan trner i naučnik između ostalog. Možda je čak i više posla uradio kada je u pitanju izučavanje treninga od mene. Ja sam imala ogromnu sreću da pronađem jednog takvog čovjeka, kazala je ona.

Za kraj smo je pitali da li je Amar bolji suprug ili trener, na šta je naša zlatna bicklistkinja kazala da je on bolji muž nego što je trener, jer je kao trener jako strog, a kao muž je prepun razumijevanja.

Pogledajte šta je to Lejla pripremala sa našim Vjekom Kramerom u emisiji Šta ću ručku djeci na O kanalu u subotu 24. septembra u 17 i 20.

Podijeli ovaj članak