Dom zdravlja Cazin među najuspješnijim domovima zdravlja u Federaciji

3 min. čitanja

Zdravstvena ustanova Dom zdravlja Cazin ima najodgovorniju funkciju kada je u pitanju zaštita i prevencija zdravlja građana Cazina, te je cjelokupno osoblje stručno osposobljeno za pružanje medicinskih usluga iz domena primarne i sekundarne zdravstve zaštite, kao i dijagnostike.

Dolaskom na čelo ove ustanove doktora Amira Murića, bivšeg ministra zdravstva u Vladi Unsko-sanskog kantona, ova ustanova uspjela je kroz niz različitih  novih projekata osigurati bolju zdravstvenu zaštitu za sve građane Cazina.

U medijima se moglo nedavno pročitati  o nabavci novih vozila za potrebe pacijenata ovog Doma zdravlja. Dom zdravlja Cazin, godinama unazad prepoznat je kao zdravstvena ustanova koja vodi računa o infrastrukturi kroz različite nabavke medicinske  i nemedicinske opreme. Za nabavke vozila obezbijeđena su sredstva oko 600.000 maraka.

Tako je u posljednjim godinama na Domu zdravlju u Cazinu urađena rekonstrukcija krova, toplotne izolacije, te su proširene i mnoge zdravstvene usluge i nabavljeni novi uređaji za različite službe, a sve u cilju bolje zdravstvene zaštite građana grada Cazina.

Možemo se pohvaliti sa velikim infrastrukturalnim projektima, kao što su: otvaranje hemodijaliznog  i urgentnog centra, vanjska toplotna izolacija objekta tzv. stare zgrade, potpuna rekonstrukcija grijanja, zamjena krova na zgradi CBR, rekonstrukcija prostorija RTG kabineta u kojem su smješteni najmoderniji uređaji (dijagnostički rendgen aparat, rendgen uređaj za mamografiju, rendgen uređaj za radiografiju i radioskopiju i pokretni rtg uređaj), u toku je postupak javne nabavke usluga izgradnje portirnice sa modernim pristupom u ustanovu, preuređene su ordinacije u Službi za zdravstvenu zaštitu usta i zuba i nabavljene dvije moderne stomatološke stolice. U planu je izgradnja nove zgrade u kojoj bi bile smještene službe koje zahtjevaju veći prostor radi pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite, ističe Amir Murić, direktor Doma zdravlja Cazin.

Većina investicija u cazinskom Domu zdravlja odvijala se iz vlastitih sredstava ustanove, što istu stavlja među najrespektabilnije zdravstvene ustanove u Federaciji BiH.

Unaprijeđenje zdravstvene zaštite na primarnom nivou kroz unapređenje kvaliteta pružanja preventivne i dijagnostičke brige za pacijente, odnosno korisnike usluga nije nimalo lak zadatak. Kroz kontinuirano poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga prepoznaje se napor i vizija direktora dr. Amira Murića da ovu primarnu zdravstvenu ustanovu održi na liderskoj poziciji u kojoj je pacijent na prvom mjestu kao zadovoljni korisnik usluga.

Prema riječima direktora Murića, u cilju uspostavljanja trajnog poboljšanja kvaliteta Dom zdravlja Cazin priključio se i u program certifikacije i akreditacije koja se odvija u saradnji sa Agencijom za sertifikaciju i akreditaciju u zdravstvu (AKAZ) u Federaciji BiH.

 

 

Podijeli ovaj članak