Vučićev pokušaj zabrane održavanja Europridea “koštat će” Srbiju: Sada su stavljeni na listu za praćenje

2 min. čitanja

Globalni savez organizacija civilnog društva CIVICUS saopštio je da je dodao Srbiju na listu za praćenje zbog brzog pada građanskih sloboda poslije pokušaja vlasti da zabrane šetnju u okviru Europridea.

”Odluke vlade u posljednjem minutu u vezi sa šetnjom spriječile su LGBTQI+ osobe da u potpunosti ostvare svoje pravo na mirno okupljanje i stvorile okruženje za nastavak govora mržnje i nasilja”, saopštio je CIVICUS, javljaju podgoričke Vijesti.

Pored ugroženosti prava pripadnika LGBTQI+ zajednice, CIVICUS je ocijenio da su i protesti za zaštitu životne sredine suočeni s ograničenjima, da su ekološki aktivisti izloženi SLAPP tužbama i da su novinari meta napada i zastrašivanja.

Novu listu za praćenje objavio je CIVICUS Monitor, online platforma koja prati najnoviji razvoj u oblasti građanskih sloboda, uključujući slobodu izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja, u 197 zemalja i teritorija. Pored Srbije, na listu za praćenje dodate su i su Gvatemala, Gvineja, Šri Lanka i Zimbabve.

U narednim sedmicama i mjesecima CIVICUS Monitor će pažljivo pratiti dešavanja u tim zemljama u okviru napora da se izvrši veći pritisak na vlade.

”Pokušaji vlasti da zabrane Europride šetnju dolaze u kontekstu ugroženosti LGBTQI+ prava u Srbiji”, navodi se u saopštenju i podsjeća na to da je na prostorije Prajd info-centra u Beogradu od otvaranja prije tri godine bilo 15 napada a da niko nije odgovarao.

CIVICUS je globalni savez više od 10.000 organizacija civilnog društva i aktivista i aktivistkinja iz cijelog svijeta.

Podijeli ovaj članak