Vučić otklonio sve nedoumice, Srbija na strani Rusije: Nema nikakve dileme, nećemo glasati da ih izbace iz Savjeta bezbjednosti UN

2 min. čitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da zapadne sile uveliko razrađuju plan kako da izbace Rusiju iz Savjeta bezbjednosti UN ili joj ograniče pravo veta, ali da Srbija za tako nešto neće glasati.

– Gotovo sam siguran da će zapadne sile to pokušati da urade, da isključe Rusiju iz Saveta bezbjednosti. Da li će uspjeti, to ćemo videti. To je za nas katastrofa zbog Kosova i Metohije. Teško vrijeme i veliko breme pred nama – rekao je Vučić novinarima iz Srbije u Njujorku.

On je naveo da za to postoje tri opcije, a jedna je da Rusiji ograniče pravo veta za sve što se tiče sukoba u Ukrajini, ali i pitanja teritorijalnog integriteta za cijelu Evropu, za šta je potrebna dvotrećinska većina Generalne skupštine UN.

– Srbija za tako nešto, za ograničavanje prava veta ili za isključenje Rusije u Savjetu bezbjednosti neće glasati. Tu nema nikakve dileme – rekao je Vučić, koji se na marginama Generalne skupštine UN sastao sa brojnim zvaničnicima svijeta.

On je dodao da zapadne zemlje mogu, budući da već o tome pričaju javno, da se pozovu da na to da Rusija u stvari nije formalno-pravno sukcesor SSSR-a, ali to bi bilo rušenje postojećeg međunarodnog pravnog poretka, prenosi Srpskainfo.

– Za jednu od te dvije ili tri odluke im je potrebno da Kina bude uzdržana i da ne izrazi veto. Mislim da se već uveliko razrađuju planovi po tom pitanju – kaže Vučić.

Podijeli ovaj članak