(VIDEO) Svi su nas ubijali, i Bošnjaci… – Pogledajte ko je nova Vučićeva ministrica: “Treba da vodimo politiku kao Izrael”, “Kakav god Milošević bio….”

3 min. čitanja

Danica Grujičić predložena je za ministricu zdravlja u novoj Vladi Republike Srbije.

Danica Grujičić rođena je 30. augusta 1959. u Titovom Užicu.

Specijalista je neurohirurgije, političarka, direktorica Instituta za radiologiju i onkologiju Srbije, prodekan Medicinskom fakultetu u Beogradu i predsjednik humanitarne organizacije Zdrava Srbija.

Zanimljivo je da je srednju školu završila u Moskvi. Studij medicine je započela u glavnom gradu Rusije, a završila u Beogradu.

Zaposlena je na Institutu za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije od 1984. godine, gdje je od 2007. načelnica Odjeljenja za neuroonkologiju. Uporedo sa kliničkom praksom angažovana je kao profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Što se njene političke karijere tiče, 2011. je izabrana za potpredsjednicu Socijaldemokratskog saveza. Kao njihova predstavnica učestvovala je na predsjedničkim izborima 6. maja 2012. godine kao jedna od 12 predsjedničkih kandidata, među kojima je bila jedna od dvije žene. Na izborima je doživjela debakl osvojivši 0,78% glasova.

U svojim javnim nastupima često je imala vrlo kontroverzne stavove. U jednom od gostovanja na TV Hepi, novopečena ministrica je izjavila da su Srbe ubijali svi, osim Rumuna.

– Možemo slobodno da napravimo pandam sa Izraelom. Svi su nas ubijali. Svi. Možda ne samo Rumuni, jer nam je njihova princeza bila kraljica. I Bugari i Albanci i Bošnjaci i Hrvati i Mađari. Mi treba da vodimo politiku kao što vodi Izrael, da imamo fantastičnu odbranu, da nikoga ne napadamo, ali moramo imati jaku odbranu i moramo biti u stanju u svakom trenutku, ako smo odlučili da se branimo, branimo se do kraja, govorila je.

Nova ministrica je govorila je i o Slobodanu Miloševiću, te je istakla da je Haški tribunal politički organ.

– Rat je počeo 1998. nije počeo ‘99. Sramota je, kakav god Milošević bio… Ko mu sudi, ko mu je sudio? Zašto smo predali svoje generale? Ne možeš svoje generale, da dozvoliš da ih neko naziva zločincima zato što su branili svoju zemlju. Kakav god Milošević bio, kakav god bio, on je bio predsednik ove države, ako je trebalo da odgovara, trebalo je da odgovara nama. Kakav Haški tribunal, jedan politički organ… – zaključila je dr Grujučić.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio ko su novi ministri u Vladi, a ministarstvo zdravlja je pripalo dr Grujičić​.​

Podijeli ovaj članak