Putin uvodi varvarska pravila: Evo kakve kazne slijede vojnicima koji se predaju na bojnom polju

2 min. čitanja

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je paket mjera koje se odnose na izmjene i dopune Krivičnog zakona o služenju vojnog roka u ovoj državi.

Pored odluke o mobilizaciji koju je Putin ranije potpisao, izmjene Zakona o služenju vojnog roka pooštrit će pravila za sve one koji budu učestvovali u radu ruske vojske.

Prije svega, u Zakon se dodao novi član pod nazivom “Pljačka” i odnosi se na sve one koji ukradu bilo šta što predstavlja imovinu vojske Ruske Federacije. Za ovo krivično djelo predviđa se kazna od šest do 15 godina zatvora.

Pored toga, u Zakon je dodan još jedan član i to pod nazivom “Dobrovoljna predaja”. Oni koji se dobrovoljno predaju tokom ratnih aktivnosti, bit će kažnjeni zatvorom, i to u trajanju od tri do deset godina.

– Ako je vojnik počinio takvo krivično djelo, prvi put te su poduzete mjere za oslobađanje i na kraju se vratio na mjesto službe, onda se može osloboditi odgovornosti, citirali su ruski mediji dio novog zakona.

Također, dio novog zakona uključuje i tačku “Dezertiranje ili nedolazak na služenje vojnog roka” za što će svaki državljanin Ruske Federacije moći suočiti s kaznom od pet do deset godina zatvora. Istu odgovornost za ovo djelo snosit će i profesionalni vojnici, ali i oni koji se nalaze u rezervnom sastavu.

Podijeli ovaj članak