Pristisci na Srbiju rastu – Vučić: Lako je nama da pričamo kako smo hrabri u kafani

3 min. čitanja

Pritici na Srbiju rastu, jer svi žele kraj te sage oko Kosova, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uz napomenu da se neće birati sredstva da se do toga dođe. Vučić je rekao i da nije isključeno da se povuče sa funkcije kako bi kupio šest do devet mjeseci vremena za Srbiju.

Vučić je rekao za Prva TV da je u razgovoru i sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom čuo za rok od nekoliko sedmica da se riješi pitanje Kosova, ali smatra da je to nerealno.

Govoreći o odnosu sa EU, Vučić je kazao da je Unija Srbiji potrebna iz milion razloga, kao i da su joj potrebne i fabrike, i vrijednosti, i pravila i pravo.

“Ali ako mislite da jedna zemlja treba da uvijek bude žrtva, a zgazili ste međunarodno pravo i poredak, i to sam im uvijek otvoreno govorio. Ne postoji čovjek koji može da objasni da su poštovali Povelju UN-a”, kazao je Vučić.

Na pitanje o tome šta su pritisci na Srbiju, Vučić je kazao da “neko vam govori o srpječavanju finasijske podrške, o ne dolasku investitora”.

“Ljudi treba da znaju da smo po svemu oprezni. Investori dolaze jer smo najjeftiiji u Evropi, a imamo i subvencije jer imamo dovoljno fabrika. Nemamo mi neku investicije iz Latinske Amerike ili Australije. Za nas je važno da znamo do koje granice da idemo kako bi sačuvali mir. Je l’ poznajete majku koja bi poslala sina u sukob? Lako je nama da pričamo kako smo hrabri u kafani, ali neko treba majci da vrati dijete u kovčegu. Moramo da čuvamo mir, da vodimo računa o nacionalnim interesima. Kada sam govorio o jadacu koji se krije, mnogi su se smijali. Kada sam rekao da će zbog Putina pritisnuti Srbiju, oni nisu htjeli da kažu. A rekli su da je Putin u razgovoru sa njima pomenuo pitanje Kosova. Iskustvo moje je veće. Čuvamo nezavisnost i slobodarski duh. Kada to čuvate, niko neće da vam dozvoli. Imate dupli pritisak – sankcije Rusiji i Kosovo. To ide u bloku i korite jedno za drugo”, pojasnio je.

Podijeli ovaj članak