Porodilište u Prijepolju pod nadzorom komisije zbog smrti bebe: Novorođenče preminulo zbog sepse?

1 min. čitanja

Komisija Zdravstvenog centra Užice danas bi u Opštoj bolnici Prijepolje trebalo da izvrši vanredni nadzor povodom smrti bebe muškog pola koja je 12. septembra rođena carskim rezom u porodilištu ove ustanove, a preminula 18 dana kasnije. 

Kako je saopštio direktor prijepoljske bolnice doktor Zoran Drobnjak, sanitarna inspekcija već je izvršila nadzor porodilišta, a rezultati mikrobioloških ispitivanja se očekuju.

Četvrti dan po rođenju beba je s majkom otpušena iz bolnice uz ocjenu da je njeno zdravstveno stanje dobro, međutim, 18. septembra došlo je do određenih tegoba zbog čega je iz prijepoljske bolnice prebačena najprije u Užice, a zatim u Beograd gdje je primljena u teškom stanju i gdje je preminula. 

Roditelji preminule bebe ispričali su da su ljekari Dječje univerzitetske klinike “Tiršova” dijagnostikovali bakterijski meningitis i sepsu, i izrazili sumnju da je bakterija ušla u organizam “zbog neadekvatne sterilizacije prilikom otpadanja pupka”, prenosi Blic.

Također, roditelji su ispričali da ih je prvi dan po otpustu bebe uzbunio njen plač zbog čega su je odveli na dječje odjeljenje prijepoljske bolnice “gdje je pedijatar pretpostavio da dijete pati od grčeva”, a već sutradan dijete je povratilo braon sadržaj.

Podijeli ovaj članak