Pojačanje jedinica Rosgvardije? – Izvještaj britanskih obavještajaca otkriva: Loše pripremljeni za intenzivne borbe u Ukrajini

1 min. čitanja

Jedinice Rosgvardije odigrale su važnu ulogu u borbi i sigurnosti pozadinskog područja u Ukrajini i trenutno olakšavaju referendume u okupiranim područjima. No, namijenjene su za korištenje u domaćim sigurnosnim ulogama, kako bi se osigurao kontinuitet Putinovog režima…

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novi dnevni izvještaj njihovih obavještajaca u kojem su se dotakli djelimične mobilizacije koju je naredio ruski predsjednik Vladimir Putin. 

“Član ruske Dume Aleksandar Khinstein pozvao je 21. septembra da se djelimična mobilizacija ruske vojske proširi na Rusku nacionalnu gardu (Rosgvardia).

Jedinice Rosgvardije odigrale su važnu ulogu u borbi i sigurnosti pozadinskog područja u Ukrajini i trenutno olakšavaju referendume o pristupanju u okupiranim područjima. Snage su namijenjene za korištenje u domaćim sigurnosnim ulogama, kako bi se osigurao kontinuitet Putinovog režima”, stoji u izvještaju. 

No, prema navodima britanskih obavještajaca, ova garda je bila posebno loše pripremljena za intenzivne borbe kroz koje je prošla u Ukrajini.

“Sa zahtjevom da se uguši rastuće domaće neslaganje u Rusiji, kao i operativnim zadacima u Ukrajini, Rosgvardia je vrlo vjerovatno pod posebnim pritiskom. Postoji realna mogućnost da se mobilizacija iskoristi za pojačanje jedinica Rosgvardije dodatnim ljudstvom”, stoji u posljednjem izvještaju Britanaca. 

Podijeli ovaj članak