Otvorile se ogromne pukotine duboke 1.300 metara: Hitna evakuacija hiljada ljudi

2 min. čitanja

Hiljade ljudi evakuirane su posljednjih dana iz nekoliko stambenih zgrada u gradu Tianjinu na sjeveru Kine, nakon što je urušavanje tla stvorilo velike pukotine na obližnjim ulicama, objavile su lokalne vlasti.

Velike pukotine pojavile su se na cestama u blizini stambenog kompleksa u okrugu Jinnan u Tianjinu. Prema informacijama koje su na društvenim mrežama objavile lokalne vlasti, pukotine sežu do dubine od 1.300 metara.

Od 3. juna evakuirano je 3.899 stanovnika iz najmanje tri zgrade, visine od 25 spratova, u obližnje hotele, prenosi Global Time. 

Gradska uprava Tianjina nazvala je incident “iznenadnom geološkom katastrofom” nakon prvih informacija koje su dobili od stručnjaka i nekoliko vladinih odjela koji su snimili lokacije.

– Ne može se isključiti da je bušenje geotermalnih izvora rezultiralo gubitkom tla i njegovim urušavanjem u tom području – priopćili su.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama mogu se vidjeti iskrivljene ceste, a navedeni je incident skrenuo pažnju na pitanje sigurnosti stambenih zgrada u Kini. Kineska je vlada uvela stroga pravila i oštre kazne u slučaju nezadovoljavajućeg upravljanja nekretninama.

Osim toga, kineske su vlasti nedavno inicirale nekoliko sastanaka na visokom nivou o pripremi za geološke i skrivene katastrofe.

 

#EastAsiaNews | Thousands of people were evacuated from several high-rise apartment buildings in the northern Chinese city of Tianjin in recent days after land collapses created large cracks on nearby streets, according to state media and the local government. pic.twitter.com/kB2lpryEGF

— NORTHEAST TODAY (@NortheastToday) June 9, 2023

Podijeli ovaj članak