“Ne naše suze, ne naša krv” orilo je Beogradom: Protest građana za bezbjednost žena

2 min. čitanja

Veliki broj građana protestovao je danas u Beogradu tražeći da intervju sa višestrukim silovateljem bude povučen sa svih portala koji su ga objavili, kao i bezbjednost za žene.

Na protestu su ponovljeni zahtjevi od subote, odnosno prestanak finansiranja javnim sredstvima medija koji krše Kodeks novinara Srbije i uvođenje registra nasilnika.

Okupljeni su nosili transparente “Kad ćutimo na zlo, zlo raste”, “Ne dozvoli da te bilo ko stišava”, “Milosti ne tražimo, niti ćemo je dati”, “Nijedna više”, “Nije tragedija, nego ubistvo”, “Skloni se s puta, ide žena ljuta” i “Bes na ulice, pravda za žene i devojčice”.

Učesnice su uzvikivale “Ne naše suze, ne naša krv”, “Ženska revolucija”, “Robija za nasilnike”, “Besne smo” i “Nasilnike u zatvore, ne u medije”, kao i “Besne i slobodne”.

Na skupu je ukazano da je prethodne nedjelje ubijena jedna žena i jedna djevojčica, a da je od početka godine ubijeno 25 žena, te da institucije ne vjeruju ženama kada ukazuju na nasilje.

Protest je počeo na Terazijama ispred redakcije Informera koji je objavio intervju sa višestrukim silovateljem, a završen ispred Doma Narodne skupštine Srbije.

Protest je trajao oko dva sata, za to vrijeme u užem centru grada bio je blokiran saobraćaj.

Na kraju protesta učesnice su prosule crvenu farbu koja simbolizuje krv žena ubijenih u Srbiji i vikale “Ne naše suze, ne naša krv”, te ostavljale i crvene otiske šaka, prenosi Anadolija.

Podijeli ovaj članak