Kineski šef diplomatije upozorio Blinkena: Šaljete pogrešne signale kada je riječ o Tajvanu

2 min. čitanja

Ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi održao je sastanak s državnim sekretarom SAD-a Antonyjem Blinkenom, a nakon sastanka je poručio kako se zemlje suočavaju s najvećim izazovom od uspostavljanja odnosa.

Nakon sastanka, Wang Yi je izjavio kako su kinesko-američki odnosi u kritičnoj fazi i da je pod hitno potrebno da obje strane uspostave stabilnost.

“Tajvansko pitanje je srž ključnih interesa Kine. SAD su se svečano obavezale Kini kada je riječ o Tajvanu. Postoje tri američko-kineska dokumenta, a Bijela kuća je više puta naglasila da ne podržava nezavisnost Tajvana. Ipak, djela Amerikanaca su u suprotnosti s tim. Oni pokušavaju da potkopaju suverenitet i teritorijalni integritet Kine i šalju veoma pogrešne i opasne signale”, rekao je Wang Yi.

Također, naglasio je kako će Kina snažno reagovati ako se ostvare bilo kakvi pokušaji uspostavljanja nezavisne tajvanske države.

“Stav Kine o rješavanju tajvanskog pitanja je dosljedan i jasan i nastavit ćemo se pridržavati osnovne politike mirnog ujedinjenja i jedne zemlje i dva sistema”, jasan je bio Wang Yi.

S druge strane, američki sekretar Antony Blinken jaglasio je kako je važno održavati veze između Pekinga i Washingtona uprkos napetostima.

“Amerika je posvećena održavanju mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza u skladu s našom dugogodišnjom politikom jedne Kine. Također, ponavljamo da oštro osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu te ponavljamo da će Kina snositi posljedice ukoliko podrži invaziju Moskve na suverenu državu”, saopćeno je iz Washingtona.

 

Podijeli ovaj članak