Inicijativa za razrješenje: Tvrde da je Đukanović prekršio Ustav

2 min. čitanja

Poslanici parlamentarne većine, proruskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA pokrenuli su proceduru za razrješenje predsjednika države Mila Đukanovića u Skupštini Crne Gore.

Oni tvrde da je Đukanović prekršio Ustav tokom procedure predlaganja mandatara za sastav Vlade. U prijedlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav navodi se da je Đukanović povrijedio Ustav jer na konsultacije za mandatara nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u Parlamentu, javlja RSE.

U inicijativi koju je potpisao 41 poslanik, od ukupno 81, dalje se navodi da nisu pozvani predstavnici Prave, Ujedinjene i Radničke partije, ali ni lider Demosa Miodrag Lekić koji je bio predložen za mandatara.

Radi se o partijama koje imaju po jednog poslanika i bile su dio predizbornih koalicije na izborima 30. augusta 2020. na osnovu kojih je formiran saziv Parlamenta.

Iz Đukanovićevog kabineta ranije je saopšteno da je on poziv uputio svim strankama a da se nisu odazvali predstavnici Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

U Ustavu piše da postupak razrješenja može pokrenuti Skupština na prijedlog najmanje 25 poslanika, nakon čega se dostavlja predsjedniku Crne Gore na izjašnjenje. Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud.

Predsjednika Crne Gore Skupština može razriješiti kada Ustavni sud utvrdi da je povrijedio Ustav, navodi se u članu 98 Ustava Crne Gore. Ustavni sud Crne Gore je u blokadi, jer od predviđenih sedam ima samo troje sudija tako da nema kvorum za odlučivanje.

Podijeli ovaj članak