Dječak kojem je u ruci eksplodirala petarda još uvijek nije pri svijesti: “Ostat će trajni invalid”

3 min. čitanja

Devetogodišnjem dječaku kojem je jučer petarda eksplodirala u ruci, zbog čega je ostao bez svih prstiju osim palca, liječnici su danas u operacijskoj sali satima spašavali šaku, a kako je večeras rekao doktor Anko Antabak, specijalist dječje hirurgije, dječak će morati ići na još nekoliko operacija.

Dječak se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja i još uvijek nije pri svijesti.

– Dijete je dobro, stabilno je. Nema komplikacija. Prošlo je 24 sata otkako smo ga primili na liječenje. Provode se sve standardne mjere koje zahtijeva tako teško ozlijeđeno dijete – rekao je za Dnevnik HTV-a dr. Antabak iz KBC-a Zagreb.

Dodao je da će dječak morati na još nekoliko složenih operativnih zahvata, a kakav će biti definitivni ishod liječenja – to, nažalost, nitko ne zna, komentira doktor te dodaje kako liječenje može potrajati i nekoliko mjeseci, čak i godina. No nada se da dječak u bolnici neće ostati predugo.

– Molimo vas da proširite upozorenje. To se nažalost događa svaki Božić. Nama je stradalo dijete. Moglo je i umrijeti i teško je ozlijeđeno. Pazite što imate po ladicama. Treba prenijeti narodu i svim građanima da paze što im djeca rade. Mi koji se bavimo ozlijeđenom djecom i koji imamo iskustva dugi niz godina teško smo primili ovog dječaka. On će ostati trajni invalid i došao je životno ugrožen zbog nemara. Radi se o ozljedi šake s nemogućim rekonstrukcijama. Čini se da je riječ o sredstvu kakvo se ne koristi s djecom i djeca ga ne koriste. Dijete je bilo ugroženo i s respiratorne strane. Ostat će sigurno više dana u jedinici intenzivnog liječenja, a ovo što sam kao kirurg radio, sad smo rekonstruirali koštane defekte. Da vidite te slike, izgubili biste volju za ručkom – kazao je danas na konferenciji za medije primarijus Milivoj Novak iz KBC-a Zagreb, prenosi Index.hr.

– Mi sada moramo biti sretni da je dijete živo. Njemu je bio ugrožen dišni put zbog dima i plamena – dodao je primarijus Novak.

Policija je objavila i savjete građanima:

  • suzdržite se od uporabe pirotehničkih sredstava
  • ako ipak koristite pirotehniku, obavezno pročitajte i pridržavajte se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
  • izbjegavajte korištenje pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima i tamo gdje se okuplja veći broj građana
  • ne koristite pirotehnička sredstva u prostorima gdje se nalaze eksplozivna i lakozapaljiva sredstva
  • ne bacajte pirotehnička sredstva ispod ili na vozila, na balkone ili ispod stakla
  • ne koristite pirotehnička sredstva pod utjecajem alkohola
  • ne bacajte pirotehnička sredstva u zonama gdje se nalaze kućni ljubimci i druge životinje
  • ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.
Podijeli ovaj članak