Crnogorski vojnici spriječili uklanjanje spomen-ploče u Morinju

3 min. čitanja

Pripadnici Vojske Crne Gore spriječili su jučer Komunalnu inspekciju Općine Kotor da izvrši nalog Uprave za inspekcijske poslove (UIP) Crne Gore koja je naložila uklanjanje nezakonito postavljene spomen-ploče u krugu bivšeg vojnog skladišta u Morinju, pišu crnogorske Vijesti.

Podsjetimo, logor Morinj je tzv. sabirni centar u kojem su bili zatočeni branitelji iz Hrvatske tijekom agresije na Dubrovnik i Konavle. U njemu je izvršen ratni zločin – zlostavljanje zarobljenika, civila i vojnika, stoga je postavljena i spomen ploča. No od samoga početka taj je potez popraćen kontroverzama.

Vojnici zbog toga na tom mjestu “dežuraju” neprekidno već 15 dana i čuvaju stražu iza zaključane kapije napuštenog objekta koji se ne koristi već 16 godina, a jučer nisu dozvolili komunalnim inspektorima da uđu u krug vojnog objekta, iako su im inspektori pokazali izvršni nalog UIP da se spomen-ploča mora ukloniti.

Kako neslužbeno doznaju Vijesti, dežurni vojnici su komunalnim inspektorima kazali kako imaju izričito naređenje pretpostavljenih da nikome ne dozvole ulaz u krug tog objekta. Čak ni nakon inzistiranja komunalnih inspektora da vojna straža obavijesti pretpostavljene da je inspekcija tu i da mora izvršiti nalog koji je Općini Kotor prošle nedjelje uručila državna Uprava za inspekcijske poslove, vojnici nisu dozvolili ulaz u objekt, ističući da im je “iz Ministarstva obrane opet rečeno da je naredba o zabrani ulazaka u objekt Morinj i dalje na snazi”.

Sporna spomen-ploča u Morinju je postavljena u znak sjećanja na činjenicu da je na tom mjestu između 1991. i 1992. godine nekoliko mjeseci funkcionirao takozvani Sabirni centar za ratne zarobljenike sa dubrovačkog ratišta, a u kojem su bili zatočeni brojni zarobljeni pripadnici hrvatskih snaga koje su branile Konavle i Dubrovnik od pljačkaškog naleta crnogorskih rezervista u uniformama JNA, kao i mnogi hrvatski civili s tog teritorija.

Crnogorsko pravosuđe je prije nekoliko godina donijelo više osuđujućih presuda protiv bivših stražara u tom Sabirnom centru, konstatujući da su oni počinili kaznena djela ratnih zločina.

Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore koja su do prije nekoliko dana vodili u međuvremenu razriješeni ministri iz redova SDP-a Ranko Krivokapić i Raško Konjević, 10. listopada su u Morinju postavili spomen-ploču u društvu hrvatskih kolega – ministra vanjskih i europskih poslova Gorana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

No to je, pišu Vijesti, obavljeno mimo zakonske procedure predviđene Zakonom o spomen-obilježjima i bez odluke Vlade Crne Gore, odnosno zakonom neophodne suglasnosti Općine Kotor.

Podijeli ovaj članak