Beogradska LGBT zajednica ogradila se od kontroverzne fotografije obnaženog muškarca

5 min. čitanja

Dva dana nakon održanog “Evroprajda 2022” i porodične šetnje u Beogradu ne prestaje da se priča o fotografiji nastaloj ispred crkve Svetog Marka u Beogradu na kojoj se vidi nepoznat muškarac kako bez donjeg veša pozira. Od ove kontroverzne fotografije, koju mnogu smatraju uvredljivom, ogradili su se i pripadnici LGBT populacije.

Kako se vidi na pomenutoj fotografiji koja kruži Tviterom ovih dana, muškarac u kratkoj haljini i sa crvenom kapicom na glavi, pokazujući svoju zadnjicu pozira, sa sve transparentom u ruci na kom piše “Zbog vaših fašističkih sr**a nisam mogao da obujem potpetice”.

Povodom sporne fotografije koja je naišla na brojne negativne komentare oglasili su se i učesnici i pripadnici LGBT populacije, i tom prilikom osudili ovaj čin, po svemu sudeći, stranca, koji je povodom Evroprajda došao u Beograd i “zluopotrijebio njegovo gostoprimstvo”.

– Ovaj, blago je reći nečovjek, zloupotrijebio je gostoprimstvo Beograda i uvrijedio sve nas. Mnogi su juče ugrozili svoju ličnu bezbjednost, podmetnuli leđa da bi LGBT zajednica Srbije i Evrope ostvarila svoje pravo na javno okupljanje – napisao je na svom Twitter profilu uz

sramnu fotografiju političar i pripadnik LGBT populacije Boris Milićević.

Neprimjerenu fotografiju koja je,

kako se čini, postala simbol ovogodišnjeg Prajda, komentarisao je i filolog i novinar Milan Nikolić, te gest otkrivanja zadnjice nazvao “pukim egzibicionizmom”.

– Kostim sa gestom otkrivanja zadnjice jeste puki egzibicionizam, iz mog ugla suviše banalan da bi imao bilo kakvu poentu. Sve i da izražava revolt protiv SPC (Srpske pravoslavne crkve), koja se jasno izjasnila da su za nju gej ljudi – zlo. Koje je nacionalnosti osoba smatram da nije pristojno pitanje, kao što smatram da je provokaciju ili izaz revolta moguće mnogo smislenije, pristojnije, inteligentnije izraziti. Ne dopada mi se ni kostim, ni gest – istakao je Nikolić u svom nizu na Tviteru.

I sami organizatori Prajda distancirali su se od “neprimjerenog ponašanja pojedinaca”, te istakli kako ne podržavaju bilo kakav vid ponašanja tokom prajd šetnje i koncerata koji nije u skladu sa prethodno izdatim uputstvima i zakonima Srbije, objavili su oni na svom Tviter nalogu.

– Žao nam je ukoliko je došlo do povrede religijskih i nacionalnih osjećanja. Nećemo dozvoliti da pojedinačni slučajevi zasene istorijsku važnost jučerašnjeg Evroprajda, ujedino i najmasovnijeg prajda u našoj zemlji do sada – navodi se u pomenutoj objavi.

Pored ovog “egzibicionističkog kostima”, na ovogodišnjem Prajdu još jedan je ljudima zapao za oko, a na kom se vidi muškarac kako prekriven samo LGBT zastavom preko tijela na glavi nosi vjenčić, simbol Hristovog stradanja, a o čemu se oglasio i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić u emisiji “Hit tvit”, te naveo kako je to “omalovažavanje vjerskih obilježja”.

– Smatram da je učesnik Evroprajda koji je nosio vijenac sa trnjem na glavi aludirajući na Isusa, čime je omalovažavao vjerska obilježja, trebalo da bude uhapšen, kao što je uhapšen i muškarac koji je udario policajca – rekao je, između ostalog, Dačić, prenosi Srpskainfo.

Podijeli ovaj članak