Analiza Guardiana: Putin bi radije rizikovao nuklearni rat nego priznao poraz

3 min. čitanja

Vladimir Putin samog je sebe “stjerao u ćošak” u Ukrajini i, kako se moglo i očekivati, ruski je lider spreman rizikovati nuklearni rat radije nego priznati poraz, piše britanski list Guardian.

Sedam mjeseci nakon što je Putin pokrenuo svoju invaziju, ruske snage istjerane su iz regije Harkov, a ukrajinske snage napreduju u Lugansku i pritišću ruske trupe i opskrbne pravce u Hersonu.

Nije nemoguće da bi Rusija mogla izgubiti teritorije koje drži od 2014. godine ako Putinove snage neće biti u stanju zaustaviti ukrajinsku protuofanzivu, piše Guardian. 

Ruski plan referenduma je samo ucjena

Suočen s poniženjem, Putin je izdao novu prijetnju – održavanjem “referenduma” u regijama Donjecka, Luganska, Zaporižja i Hersona, što bi moglo dovesti do njihovog pripojenja Rusiji početkom sljedeće sedmice.

U glavi ruskog vođe, to bi “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini pretvorilo u odbrambeni rat u Rusiji, otvarajući mogućnost pune mobilizacije, objave rata, pa čak i nuklearnog udara.

Margarita Simonjan, glavna urednica portala Russia Today (RT), jedna od glavnih Putinovih propagandistica i lobistica za rat, rekla je: “Sudeći prema onome što se događa i što će se dogoditi, ova sedmica značit će ili da smo na pragu naše skore pobjede ili ćemo biti na pragu nuklearnog rata. Ne vidim nikakvu treću opciju”.

Nema sumnje da je ruski plan – održavanje lažnih referenduma za pripajanje ukrajinskih teritorija i prijetnja masovnom vojnom eskalacijom samo ucjena, piše Guardian.

“Ili pobjeda ili eskalacija”

Od februara je postalo jasno da malo ko zapravo razumije dubinu ludila Kremlja oko Ukrajine ili Putinove spremnosti da protrati živote i dobrobit Rusa, kao i vlastitu ostavštinu, da bi nametnuo svoju volju u susjednoj Ukrajini.

Strategija Kremlja je prepuna rizika. Nove aneksije mogle bi dodatno potkopati rusku kontrolu nad teritorijima kao što je Krim, zaključuje Guardian koji navodi kako najnovija prijetnja možda potvrđuje da su istinite obje naizgled suprotstavljene teze. Prva je da je ovo ultimatum koji je zamišljen kako bi uplašio Ukrajinu i zapadne saveznike čime bi se Rusija spasila od poraza, a druga da je to pokazatelj Putinove namjere da ide do kraja.

Čini se kako Putin ne želi deeskalirati situaciju u Ukrajini, zaključuje Guardian i dodaje kako bi prikladniji opis njegov strategije mogao biti: “Ili pobjeda ili eskalacija”, prenosi Index.

Podijeli ovaj članak