Alternativna tržišta: Sa ruske, Srbija prelazi na iračku i saudijsku naftu?

4 min. čitanja

Evropska komisija je prvobitno odlučila da izuzme Srbiju iz zabrane uvoza ruske nafte, ali da se od toga odustalo na inicijativu Hrvatske, koja je u tome imala podršku dve zemlje članice Evropske unije, saopštio je u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši još:

”I da se sada niko ne pravi nevešt. Zato ćemo sutra (subota, op. a) da saopštimo određene dugoročne odluke o tome kako ćemo se snabdevati naftom i gasom”, najavio je govoreći potom o hajci koja se protiv njega vodi u Hrvatskoj, odakle mu poručuju da nema hajke niti kaprica Zagreba.

Naprosto, kako će saopštiti premijer u suseda Andrej Plenković, “Srbija nije dokazala da je ugrožena jer može uvoziti bilo koju drugu naftu osim ruske i odluka je bila odluka EU, a ne Hrvatske”.

Višemjesečne pripreme

Elem, vratimo li se na pitanje života i smrti iliti ekonomije lišene politikantstva, pogledajmo šta će to zaista značiti za Srbiju, s tim što valja naglasiti da će konačna odluka biti doneta tek u decembru.

Naftna industrija Srbija (NIS) u većinskom ruskom vlasništvu će od novembra potpuno obustaviti uvoz ruske nafte.

”Uvozićemo 20 odsto neruske nafte, a ostalo će biti naše. Naftna industrija Srbije se mesecima priprema za to”, rekla je nadležna ministarka energetike Zorana Mihajlović umirujući javnost nakon prilično dramatičnog saopštenja njenih kolega iz državnog vrha. Kako o tome da su komšije (Hrvati) zabili nož u leđa, tako i o surovoj i nikada težoj zimi u veku koja nas čeka.

”Ono što mi imamo je velebit nafta, koja je jedna od najkvalitetnijih na svetu. To sa embargom svakako nije priča od juče. Već u maju je bila jasna najava i jasan znak da će osmim paketom sankcija Srbija biti u nemogućnosti”, saopštila je Mihajlovićka, objašnjavajući da je “od trenutka kada je počeo rat u Ukrajini, ruska nafta bila jeftinija i NIS je uvozio više ruske nafte”.

Na pitanje novinara odakle će Srbija uvoziti naftu, Mihajlović je odgovorila da je “sve otvoreno, tu je kirkuk nafta, iračka nafta, može da bude i saudijska”.

”Suština je u količini i ceni. NIS je jedina kompanija koja ima pravo da uvozi sirovu naftu i da je nakon toga prerađuje u rafineriji. Važna nam je laka nafta zato što ima mnogo manje sumpora i dobija se mnogo više dizela i benzina”, rekla je ministarka.

Mandatarka za sastav Vlade Ana Brnabić i predsednik Srbije u petak su se sastali uoči subotnjeg obraćanja Vučića javnosti kako bi razgovarali o strateškim odlukama, kako je najavila Brnabić.

Stabilan partner

”Verovatno, kao što sada sve države grade alternativne pravce, ‘gasovode i to’, moramo da pokušamo da napravimo alternativne pravce za naftu, zato što imamo nepouzdanog snabdevača i zemlju koja želi da energetske kapacitete koristi u političke svrhe”, rekla je još Brnabić govoreći o Hrvatskoj, razume se.

”Mi godišnje plaćamo između 45 i 48 miliona evra za korišćenje Janafa i jedan jedini dan nismo kasnili. Ponašali smo se kao stabilan i pouzdan partner, ali je očigledno da Hrvatska želi da koristi svoju poziciju, da politički utiče na neke stvari u Srbiji, koristeći energetiku. To je neprihvatljivo”, rekla je još Brnabić, podsećajući da je “upravo to EU zamerila Rusiji”.

Podijeli ovaj članak