Završetak velike karijere: Legendarni fudbaler na kraju sezone odlazi u zasluženu penziju

2 min. čitanja

Napadač Inter Miamija, Gonzalo Higuain, saopštio je danas da će se oprostiti na kraju ove sezone u MLS ligi i to poslije dugogodišnje karijere koja je trajala gotovo 18 godina.

Iskusni argentinski napadač je tresao mreže u Italiji, Španiji i Engleskoj kao i u reprezentaciji Argentine, a tokom karijere je postigao preko 300 golova i zabilježio preko 100 asistencija u preko 700 službenih utakmica.

Karijeru će završiti u američkom timu za kojeg je dosad postigao 12 golova uz dvije asistencije u posljednjih 14 utakmica i na pravom je putu da odvede svoju ekipu u doigravanje. 

Osvojio je mnogo individualnih i kolektivnih priznanja tokom karijere, izdvaja se mjesto u idealnom timu Serije A triput, dvaput je bio u idealnom timu Evropske lige, a dvaput je također osvojio i nagradu za najboljeg igrača Juventusa u sezoni. 

Tokom sezone 2015/2016 je postigao 36 golova u Seriji A što je rekordan broj golova jednog igrača u sezoni. Osvojio je triput La Ligu i Seriju A, Evropsku ligu, Kup kralja, te tri Kupa Italije. 

Za reprezentaciju Argentine je odigrao 75 utakmica i postigao 31 gol, te je peti najbolji strijelac u historiji ove južnoameričke selekcije.

Nastupao je na tri Svjetska prvenstva, a 2014. godine je nastupio u finalu gdje su Gaučosi poraženi od selekcije Njemačke. Također, nastupio je i na tri Copa Americe, te je dvaput igrao finale sa svojom nacionalnom selekcijom. 

Karijeru je počeo u River Plateu, još je igrao za Real Madrid, Napoli, Juventus, Milan, Chelsea, te Inter Miami gdje je stigao 2020. godine. 

Podijeli ovaj članak