Trbić: Sparsi se ponovo okreću razvoju mladih košarkaša, ponosni smo na naše reprezentativce

3 min. čitanja

Košarkaši Sparsa iz Sarajeva započeli su pripreme za novu takmičarsku sezonu u kojoj će nastupati u regionalnoj ABA ligi 2, te domaćim takmičenjima – prvenstvu i Kupu “Mirza Delibašić”.

Za razliku od prethodne dvije sezone, u kojima je ovaj sarajevski tim imao visoke ambicije, te nastupao s iskusnijim igračima, Sparsi se ove godine ponovo vraćaju razvoju mladih igrača.

Kako je u izjavi za Fenu kazao trener prvog tima Marko Trbić, upravo iz tog razloga Sparsi će u svim takmičenjima nastupati s prošlosezonskim juniorskim timom, a konačni plasman i borba za trofeje će biti stavljeni u drugi plan.

Trbić, povratnik na klupu seniorskog tima Sparsa, vjeruje da je to najbolji način za funcionisanje ovog sportskog kolektiva.

– U proteklim sezonama mi smo kupovali iskusnije, dokazane igrače, imali smo visoke ambicije i u jednoj sezoni igrali smo finale ABA 2 lige. S mojim povratkom na klupu prvog tima poklopila se i promjena u filozofiji rada kluba, odnosno povratak ka proizvodnji mladih igrača. Ove sezone imat ćemo vjerovatno nikad mlađi tim Sparsa, uz nekoliko igrača sa strane, koji su također veoma mladi. Kod nas je igrač od 21 godina već iskusan – rekao je Trbić.

Svjestan je da će s tako mladom ekipom biti izuzetno teško postići zapaženi rezultat, ali napominje da je klub svjestan pravca kojim se zaputio i koji su krajnji ciljevi ovakvog rada.

– Nama veliko zadovoljstvo i čast predstavlja činjenica da je šest od 12 seniorskih reprezentativaca BiH, koji su nastupili na proteklom Evropskom prvenstvu, poniklo u Sparsima. To je dokaz da se u ovom klubu dobro radi i da se ulaže u rad s mladim igračima. Uvjeren sam da će nekoliko sadašnjih mladih igrača Sparsa u budućnosti nositi dres seniorske reprezentacije BiH – objasnio je Trbić.

ABA 2 liga počinje 17. oktobra, a Sparsi se “punom parom” pripremaju za početak tog takmičenja. Pripreme ekipe se odvijaju u Sarajevu gdje će odigrati nekoliko kontrolnih utakmica. Što se tiče ambicja u domaćim takmičenjima, Trbić napominje da je rano govoriti koji je domet Sparsa, jer još uvijek nije jasno s kakvim će sastavima drugi klubovi u BiH nastupiti.

– Ne možemo pričati o nekim velikim dometima ove godine, ali isto tako ćemo igrati za pobjedu više i nećemo se predavati, a nadam se da ćemo ući u zonu playofa Prvenstva BiH – zaključio je Trbić.

Podijeli ovaj članak