Poznat je raspored svih jakosnih šešira i spisak svih potencijalnih protivnika reprezentacije BiH u kvalifikacijama za EURO

2 min. čitanja

Fudbalska reprezentacija BiH saznala je imena svih protivnika u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i njihov raspored po jakosnim grupama nakon što je večeras okončano takmičenje u Ligi nacija. 

Naš nacionalni tim nalazi se u drugom šeširu te ima dobre šanse da se nađe na Evropskom prvenstvu, ali sve će, naravno, ovisiti od žrijeba.

U kvalifikacije za Evropsko prvenstvo ulaze 53 UEFA selekcije. Preskočit će ih domaćin Njemačka, te suspendovana Rusija. Ove selekcije bit će raspoređene u ukupno 10 grupa, njih sedam sa po pet reprezentacija, te još tri grupe sa po šest reprezentacija.

Plasman će kroz kvalifikacije izboriti 20 najboljih selekcija, odnosno po dvije prvoplasirane iz svake od deset grupa. Njima i Njemačkoj na prvenstvu će se pridružiti još tri reprezentacije koje će plasman izboriti kroz baraž, a Bosna i Hercegovina već ima zagarantovano mjesto u baražu u slučaju da podbaci u kvalifikacijama. 

Ovako izgled raspored jakosnih šešira.

1. šešir: Nizozemska, Hrvatska, Španija, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska, Poljska

2. šešir: Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska, Finska (reprezentacije sa kojima se ne možemo sastati)

3. šešir: Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska, Armenija

4. šešir: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Kosovo, Bugarska, Farska Ostrva, Makedonija

5. šešir: Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija, Malta

6. šešir: Andora, San Marino, Lihtenštajn

Podijeli ovaj članak