Kakve kazne očekuju trenere Sarajeva i Zrinjskog za pljuvanje i tuču proteklog vikenda?

4 min. čitanja

Najprije je u petak nakon poraza u Modriči od Sloge (1:0) pomoćni trener Sarajeva Mustafa Kodro odlučio verbalno napasti sudiju Aleksandra Njegomirovića kojeg je smatrao krivcem za loš rezultat Bordo tima, a da do fizičkog sukoba ne dođe pobrinuli su se zaštitari na stadionu u Modriči.

Nakon salvi uvreda koje je dobio, Njegomirović je pokazao Kodri crveni karton, a mostarski trener ga je potom pljunuo, što se može vidjeti na snimku od 7:48 minute kojeg je objavila Arena Sport.

Iz FK Sarajevo za Klix.ba nisu željeli dati odgovor hoće li i na koji način sankcionisati Kodru.

S druge strane, jučer je u Trebinju odigrana utakmica između Leotara i Zrinjskog (1:1), a nakon meča su se dešavale zaista sramotne scene.

Najprije je na konferenciju za medije upao jedan od domaćina koji se derao i žalio na kapitena prvaka BiH Nemanju Bilbiju.

Sram vas bilo. Je li sramota da nam Bilbija psuje mrtvu majku jer nema toplu vodu, vikao je čovjek koji je upao u prostoriju, a nakon toga desio se pravi haos van stadiona, a u tuči je učestvovao i trener Zrinjskog Sergej Jakirović.

Bosanskohercegovačku javnost zanima kakve kazne mogu dobiti Kodro i Jakirović za ponašanje koje ne dolikuje nijednom sportskom radniku, a posebno ne ljudima koji predstavljaju velikane Sarajevo i Zrinjski.

Sudeći prema Disciplinskom pravilniku Fudbalskog/Nogometnog saveza BiH, obojica trenera mogu očekivati prilično žestoke kazne, a s obzirom na širok pojas tumačenja njihovih prekršaja, i raspon kazni je različit.

Prema članu 13. novčana kazna za sportske radnike ne može biti manja od 500 KM, niti veća od 5.000 KM, što znači da će i Kodro i Jakirović biti novčano kažnjeni u tom rasponu i to je jedino što je sigurno.

Pod nesportskim ponašanjem podrazumijeva se: psovanje, pljuvanje, nepristojni gestovi, prigovaranje i prkošenje odlukama službenih lica utakmice, kao i izazivanje igrača svoga i protivničkog tima, sportskih radnika i gledalaca riječima, pokretima i gestovima, kao i sve radnje koje mogu štetiti ugledu nogometnog sporta.

Prema članu 45., ko se nesportski ponaša prema igraču svog ili protivničkog tima, službenom licu utakmice, sportskom radniku i gledaocima u toku igre, poslije igre na terenu za igru ili van njega, a u vezi sa fudbalskim sportom, bit će kažnjen zabranom vršenja funkcije do 3 mjeseca, a ukoliko se njegovo ponašanje okvalifikuje kao “teži prekršaj”, može biti kažnjen i do dvije godine.

Ukoliko se Jakirovićevi i Kodrini potezi protumače ovim članom s obzirom da su se nesportski ponašali prema igračima Leotara i sudiji Njegomiroviću, mogu biti kažnjen tromjesečnom, pa čak i dvogodišnjom suspenzijom.

No, Jakirovićev postupak se može tretirati i članom 53. koji se odnosi na fizički napad sportskog radnika, a tada mu prijete veoma ozbiljne kazne.

U članu 53. stoji da sportski radnik koji fizički napadne igrača, sportskog radnika svoga ili protivničkog kluba ili gledaoca, bit će kažnjen zabranom vršenja funkcije od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 500 KM do 1.000 KM, a ako se radi o “težem prekršaju”, sportski radnik će biti kažnjen isključenjem iz nogometne organizacije i novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM.

To znači da Kodro može dobiti kaznu u maksimalnom trajanju od dvije godine, a Jakirović apsolutno isključenje iz bosanskohercegovačkog fudbala.

No, s obzirom na prethodna iskustva sa disciplinskim organima Fudbalskog/Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine koji veoma često “gledaju kroz prste” i žmire čak i na rasizam, fašizam i mnoge druge stvari, šanse da Kodro i Jakirović dobiju maksimalne moguće kazne su ravne nuli.

Podijeli ovaj članak