Iranska sportašica nastupila bez hidžaba, dan poslije izgubio joj se trag

2 min. čitanja

Iranska penjačica Lenaz Rekabi u nedjelju je nastupila na Azijskom prvenstvu u Južnoj Koreji, a njen je nastup povukao kontroverze jer se pojavila bez hidžaba i otkrila kosu vezanu u rep u znak protesta prema strogim iranskim zakonima. Dan poslije gubi joj se trag, javlja BBC.

Rekabi se u ponedjeljak sastala s iranskim službenikom, a prijatelji i porodica kažu da su nakon toga izgubili kontakt s njom. Iransko veleposlanstvo u Južnoj Koreji izvijestilo je da je Rekabi u utorak otputovala natrag u Teheran, te ‘‘snažno negiralo lažne vijesti i pogrešne informacije o gđici Rekabi‘‘, prenosi Index.hr

S druge strane, BBC-jeva dopisnica s Bliskog istoka tvrdi da postoji bojazan kako će Rekabi odmah po slijetanju u Iran biti odvedena u zatvor.

Šahovska sutkinja nije riskirala, nego je zatražila azil u Velikoj Britaniji

Prije dvije godine iranska šahovska sutkinja Shohreh Bayat snimljena je na takmičenju u Kini bez hidžaba, pa iako se pravdala da je preko glave nosila šal koji je možda skliznuo, nije se vratila u Iran, nego zatražila azil u Velikoj Britaniji iz straha da će po povratku kući završiti u zatvoru.

Žene u Iranu moraju nositi hidžab na glavi, a ruke i noge moraju im biti prekrivene širokom odjećom. Rekabi se do sada takmičila u tako propisanoj odjeći, ali ovo joj je bilo prvo takmičenje otkako su mlade Iranke počele javno protestovati protiv strogih zakona.

Podijeli ovaj članak