Grad koji ne postoji biće domaćin Azijskih zimskih igara

1 min. čitanja

Riječ je o Neoumu, futurističkomg megapolisu koji se gradi u sjeverozapadnom dijelu Saudijske Arabije i čija izgradnja vrijedi nekoliko stotina milijardi dolara. 

Odluka o održavanju Azijskih igara u ovom gradu donesena je jednoglasno na zasjedanju generalne skupštine u Phnom Penhu.

Inače, Neom će biti smješten na obalama Crvenog mora, a iako su arhitekti i ekonomisti izražavali sumnje u izvedivost gradnje, to nije pokolebalo princa nasljednika Mohameda ben Salmanea u svojim namjerama. 

Planinski sektor Neoma biće Trojena gdje će se također održavati Igre. U Trojeni se, prema navodima promotora ovog projekta, temperature spuštaju ispod 0 stepeni zimi, a tokom cijele godine su uglavnom ispod 10 stepeni pored mora.

Očekuje se da Trojena bude završena 2026. godine, a obuhvatat će skijaške staze otvorene tokom cijele godine, vještačko slatkovodno jezero, kolibe, vile i luksuzne hotele.

Direktor Neoma Nadhhmi al-Nasr istakao je da će Trojena biti opremljena infrastrukturom koja će omogućiti stvaranje zimske atmosfere usred pustinje, što će ove Zimske igre učiniti svjetskim događajem kakav još nije viđen.

Podijeli ovaj članak