Džanan Musa iskreno o velikoj promjeni koju je doživio: Hodao sam ulicom bez samopouzdanja

5 min. čitanja

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine, Džanan Musa, zaobilaznim putem je došao do visina koje su mu predviđane još u ranim tinejdžerskim godinama, a sada je tu gdje pripada i jedan je od nosilaca igre Real Madrida.

Već dugo se o njemu govori, pa se mnogima čini da je stariji, ali momak iz Bihaća ima samo 23 godine i mnogo toga je prošao. Kao 16-godišnjak je otišao u Cedevitu, odatle u NBA, ali u Brooklynu nije dobio pravu šansu, potom ni u Efesu.

Bio je to težak period za Musu, ali je prošle sezone povukao pravi korak i otišao je u Breogan, dobio je ključeve tima u ruke, a to je vratio tako što je u ACB ligi prosječno bilježio 20.1 poen, 5.1 skok i 3.1 asistenciju.

U intervju za Sport klub, Musa je, između ostalog, govorio o padovima u karijeri, te ko mu je najviše pomogao u teškim trenucima. 

Prije svega, moja porodica. Oni su uvijek uz mene, i kroz dane u SAD-u i kroz dane Efesa. To je najbitnije. Ne mogu da ne spomenem i Miška (agenta Miška Ražnatovića), koji je bio uz mene u svakom momentu. Bukvalno se prema meni ponašao kao drugi otac, sve je proživljavao sa mnom. Kada je došla ta ponuda Breogana, hoću li ili neću, presudio je upravo taj odnos koji imam sa Miškom, tj. to što imam u njega stopostotno povjerenje, zato sam ga i poslušao. Nije pogriješio, poručio je Musa.

Musa je potom izdvojio i jedan momenat prošle sezone kada je shvatio da se vratio, ali naglašava da se ključna promjena odigrala u njegovom stavu.

–  Februar, Kup Kralja, utakmica baš sa Real Madridom. Tada sam rekao sebi… Nije bilo lako proživjeti sve ono što sam ja proživo, sve negativne stvari. S moje tačke gledišta, naravno, svakome je njegova muka najteža, ali meni je moja bila kao da imam brdo na leđima. Pomoglo mi je to što sam stopostotno dao sebe u projekat sa Breoganom. U glavi sam sebi složio stvari tako da mi je Breogan posljednji klub u karijeri. Znao sam da nije, ali znao sam da ću dati 300% sebe, pa ćemo vidjeti. Ranije sam uvek razmišljao ’šta ako ovo’ i ’šta ako ono’, a sada sam se prepustio. Sada sam ovdje, mislim upravo zbog takvog stava, poručio je Musa.

Na pitanje koju je još ličnu promjenu prošao kako bi sada igrao na najvišem nivou, 22-godišnji bek odgovara:

– Dosta sam imao bubica kada sam bio mlađi. Za neke stvari koje sam radio sam i znao da su pogrešne, naravno… Postajao sam zreliji iz dana u dan – čovek kad to primjeti, bude ponosan na sebe. Mimo sportskog dijela, neigranja i svega, izgubio sam samopouzdanje i u životu – hodao sam ulicom bez samopouzdanja. Ljudi oko mene su mi pomogli da sazrim i da shvatim da se ne živi od danas do sutra, već da treba gledati širu sliku. Kada sam se usredsredio samo na košarku, na sport, na sadašnji trenutak, to mi je pomoglo da napravim klik u glavi. Nevjerovatan je osećaj kada sam sve to prošao i sada sam ovdje, u Realu.

Da li se Džanan ponovo vidu u NBA ligi, on je odgovorio kako mu je na pameti samo Real, klub koji svim uslovima može da parira svakoj NBA ekipi.

Važno mi je što se ovdje osjećam dobrodošlim, osjećam se kao dio familije i bitan sam u timu, što mi je najvažnije. Fokusiran sam na to. Odlučio sam u glavi da dam sve Real Madridu do trenutka dok se nešto drugo ne desi, a nadam se da se neće desiti brzo. U Realu sam dokle god budem mogao da budem, poručio je Musa. 

Podijeli ovaj članak