Chelsea protiv Milana “spasio” sezonu u Ligi prvaka, Real Madrid na dramatičan način osigurao plasman dalje

4 min. čitanja

Večeras su na programu bile utakmice četvrtog kola grupne faze Lige prvaka u grupama E, F, G i H, a ponovo je situacija najinteresantnija ostala u grupi E, gdje će vjerovatno tek posljednje kolo odlučiti o putnicima u narednu fazu takmičenja.

Milan je u derbiju večeri dočekao Chelsea, te je nakon izuzetno sporno dosuđenog penala u 18. minuti i isključenja Tomorija imao praktično nemoguću situaciju pred sobom. Jorginho je postigao gol sa bijele tačke, a potom je Pierre-Emerick Aubameyang pogodio za 2:0 i stvari su bile riješene već nakon 34 minute. 

Meč je i okončan rezultatom 2:0, a poraz Milana nisu na pravi način iskoristili Dinamo i Salzburg koji su u zagrebu remizirali rezultatom 1:0. Gosti su poveli golom Seiwalda u 12. minuti, ali je Robert Ljubičić donio Dinamu poravnanje i bod, pa je Chelsea, koji je nakon dva kola imao samo bod, sada na čelu tabele sa sedam bodova. Salzburg ih ima šest, a Dinamo i Milan po četiri. Do kraja grupne faze, Milan gostuje Dinamu i dočekuje Salzburg, dok Chelsea prvo čeka Salzburg, a onda ide u Zagreb. 

Real Madrid je osigurao plasman dalje, nakon što je u petoj minuti sudijske nadoknade stigao do poravnanja protiv Shakhtara. Domaći su vodili od 46. minute pogotkom Oleksandra Zubkova, bili su na pragu trijumfa, ali je Rudiger u posljednjim momentima pogodio za važan bod Madriđana.

Real Madrid ima deset bodova, a na drugom mjestu je sada Leipzig koji je kao gost savladao Celtic sa 2:0 pogocima Tima Wernera i Emila Forsberga iz 75. i 84. minute. Leipzig ima šest bodova, Shakhtar pet, a Celtic je na dnu tabele sa jednim bodom i praktično je već ispao. Celtic više ni u teoriji ne može stići Real Madrid, a ne mogu ga preskočiti ni oba konkurenta Leipzig i Shakhtar s obzirom na to da igraju međusobno, te će tim koji ne osvoji bodove u tom meču i definitivno ostati iza Real Madrida.

Copenhagen i Manchester City remizirali su rezultatom 0:0 u prvoj utakmici grupe F odigranoj u ranijem terminu, a prvo je Mahrez promašio penal, da bi potom Sergio Gomes u 30. minuti dobio crveni karton, čime je utakmica dobila dosta monotoniji tok. Borussia Dortmund i Sevilla su remizirali rezultatom 1:1 čime je Dortmund došao na prag prolaska dalje. Gosti su poveli golom Nianzoua u 18. minuti, ali je Jude Bellingham pogodio za 1:1 u 35. i tako donio Dortmundu vrijedan bod.

City ima 10 bodova, Dortmund sedam, a Sevilla i Copenhagen po dva boda, te je njihov plasman dalje već skoro nemoguć. U narednom kolu Borussia dočekuje City, te bi eventualnim trijumfom imala šansu da osvoji prvo mjesto u ovoj grupi.

Dva pogotka Omera Atzilija dovela su Maccabi Haifu do velike pobjede nad Juventusom u jednoj od prve dvije večerašnje utakmice Lige prvaka, a ni rezultat iz druge torinskom timu nije išao na ruku, pa Juventus već polako pakuje kofere i ispada iz Lige prvaka.

PSG je od 40. minute vodio protiv Benfice pogotkom Kyliana Mbappea iz penala, ali se lisabonski tim vratio u meč pogotkom Joao Marija iz 62. minute, također iz penala. 

PSG i Benfica imaju po osam bodova, dok Juventus ima samo tri boda, baš kao i Maccabi. I PSG i Benfica imaju do kraja još po jedan meč protiv Maccabija i eventualne pobjede u ovim duelima sigurno bi ih odvele dalje, a čak i da ne pobijede Maccabi, Juventus bi morao savladati i jedne i druge da bi imao ikakvu šansu da prođe dalje. Scenario je to koji je izuzetno nerealan.

 

Podijeli ovaj članak