Šta je kolačić?
Kolačić je tekstualna datoteka pohranjena na vaš uređaj od strane webstranice koju posjećujete. Kolačići se šalju webstranici prilikom vašeg ponovnog posjeta, ili se šalju drugoj webstranici koja prepoznaje taj kolačić. Koriste se da održe webstranice funkcionalnim, da rade efikasnije, kao i da pruže određene informacije vlasnicima webstranicama. Ove informacije se mogu koristiti za kreiranje personalizovanijeg i responsivnijeg servisa. Kolačići mogu biti ili postavljeni direktno sa naše strane na vaš uređaj, ili kolačići treće strane koji su postavljeni od nezavisnog dobavljača. Kad god koristite ovu webstranicu, informacije mogu biti prikupljene kroz korištenje kolačića i sličnih tehnologija (npr. tagovi, skripte).

Ovo obavještenje je dio naše Obavijesti o privatnosti.

Kolačići koje možemo koristiti i zašto
Kad koristimo kolačiće na našoj webstranici, možemo ih uvrstiti u ispod navedene kategorije:

  • “Strogo potrebni” kolačići su neophodni za funkcionisanje webstranice i ne mogu se isključiti u našim sistmeima. Najčešće su postavljeni u skladu sa vašim aktivnostima vezanim za zahtjeve za uslugama, postavkama vaših preferensi privatnosti, logiranja ili ispunjavanja formi.
  • Kolačići “analitika i performanse” nam dozvoljavaju da pratimo analitiku kroz ponavljane posjete i izvore prometa kako bismo mjerili i poboljšali promet naše webstranice. Možemo ih postaviti mi ili treća strana (npr. Adobe, Google, Akami, Brightcove, Qualtrics) da identifikujemo najpopularnije stranice ili videa i da pratimo kako se posjetioci kreću kroz webstranicu.
  • “Funkcionalni” kolačići omogućavaju poboljšanje funkcionalnosti i personalizovanosti webstranice na temelju vaše interakcije. Možemo ih postaviti mi ili treća strana, kao što je Adobe, čije usluge smo dodali na webstranicu.
  • “Oglašavanje i targetovanje” kolačići se mogu postaviti kroz naš website od strane naših partnera u oglašavanju, poput Adobe. Mogu ih koristiti te kompanije da izgrade profil vaših interesa i pokažu vam značajne reklame na drugim webstranicama
  • “Društvene mreže” kolačići su postavljeni od strane društvenih mreža (npr. Twitter, LinkedIn, Facebook) koje smo dodali na webstranicu da vam omogućimo dijeljenje sadržaja sa svojim prijateljima i cijelom mrežom. Ovi kolačići mogu pratiti vašu aktivnost i kroz druge webstranice te tako kreiraju profil vaših interesa. Ovo može uticati na sadržaj i poruke koje vidite na drugim webstranicama koje posjećujete.

Da pogledate cijelu listu kolačića korištenih na ovoj webstranici, kliknite na “Upravljanje postavkama kolačića” na vrhu ove obavijesti.

Koliko dugo će kolačići ostati na mom uređaju?
Koliko dugo će kolačići ostati pohranjeni na vašem uređaju zavisi od toga je li u pitanju “dugotrajni” ili “sesijski” kolačić. Dugotrajni će biti pohranjen od strane web pretraživača i bit će validan do postavljenog datuma isteka, ukoliko nije obrisan prije samog datuma. Sesijski kolačić ističe nakon što zatvorite web pretraživač.

Kako mogu kontrolisati kolačiće?
Možete kontrolisati i upravljati kolačiće na razne načine. Imajte u vidu da brisanje ili onemogućavanje kolačića može uticati na vaše korisničko iskustvo i dijelovi webstranice neće biti funkcionalni u potpunosti.

Kada kolačići nisu striktno potrebni za funkcionisanje naše webstranice, tražit ćemo pristanak od vas za korištenje kolačića kada prvi put posjetite našu webstranicu. Odobrenje ili odbijanje korištenja kolačića se završava klikom na “Upravljanje postavkama kolačića” na vrhu ove stranice.

Također možete mijenjati postavke vašeg pretraživača da upravljate i mijenjate kolačiće. Detaljne informacije kako to uraditi možete naći na: http://www.aboutcookies.org/.

Prihvatanje ili odbijanje korištenja kolačića se odnosi isključivo na webstranicu za koju je namijenjena ova Obavijest o kolačićima a ne za druge stranice koje su povezane sa našom. Za više informacija o kolačićima korištenim od strane povezanih webstranica, provjerite njihove obavijesti o kolačićima.

Email komunikacija
Tehnologije za praćenje vaše aktivnosti vezane za email komunikaciju se mogu koristiti kako bismo odredili da li ste pročitali, kliknuli, ili proslijedili određenu email komunikaciju sa ciljem da ona postane korisnija i zanimljivija korisnicima. Ako ne želite potvrditi jeste li otvorili, kliknuli ili proslijedili našu komunikaciju, potrebno je da se odjavite, jer nije moguće slati ove emailove bez onemogućenog praćenja. Registrovani pretplatnici mogu ažurirati svoje postavke u svakom trenutku, ili se mogu odjaviti prateći instrukcije u pojedinačnoj email komunikaciji koju dobijete od nas.

Promjene u ovoj Obavijesti o kolačićima
Povremeno možemo modificirati ovu Obavijest o kolačićima po vlastitom nahođenju. Kada se budu radile izmjene u ovoj obavijesti, promijenit ćemo datum na vrhu stranice, i takva izmijenjena Obavijest o kolačićima će biti na snazi od dana promjene.
Ohrabrujemo vas da povremeno pogledate Obavještenje o kolačićima kako biste bili na vrijeme informisani o načinu kako koristimo kolačiće.

Za spreadsheet
Deloitte koristi strogo potrebne kolačiće i tehonologije potrebne za upravljanje ovom webstranicom i da vam omogući personalizovano korisničko iskustvo. Pored strogo potrebnih kolačića, Deloitte koristi opcionalne kolačiće da poboljša i personalizuje vaše iskustvo, provede analitiku kao što je broj posjeta i mjerilo prometa, omogući reklame i interakciju sa trećim stranama.

Klikanjem na “Prihvatam opcionalne kolačiće” prihvatate da se opcionalni kolačići pohrane na vašem uređaju. Možete upravljati vašim postavkama ili povući pristanak klikom na link “Uredi kolačiće”. U zavisnosti od vaših odabranih postavki kolačića, potpuna funkcionalnost ili personalizovanost websitea možda ne bude omogućena.

Molimo pogledajte Obavijest o kolačićima za dodatne informacije.

  • Odbijam opcionalne kolačiće
  • Prihvatam opcionalne kolačiće
  • Postavke kolačića
  • Centar za zaštitu privatnosti
  • Vaša privatnost

Kada posjetite bilo koju webstranicu, ona može pohraniti ili povratiti informacije sa vašeg pretraživača, najčešće u formi kolačića. Ovi podaci mogu biti o vama, preferencama na vašem uređaju i najčešće se koriste da stranica radi kako očekivate. Ove informacije najčešće ne identifikuju vas, ali vam mogu dati više personalizovano iskustvo na stranici koju posjećujete.

Obzirom da poštujemo vaše pravo na privatnost, možete odabrati da ne odobrite neke tipove kolačića. Kliknite na naslove kategorija da saznate više i da promijenite svoje postavke.
Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su potrebni za funkcionisanje webstranice i ne mogu se isključiti u našem sistemu. Najčešće su postavljeni u skladu sa vašim aktivnostima i zahtjevima za uslugama, postavkama privatnosti, popunjavanje formi i slično.

Kolačići za analitiku i performanse

Ovi kolačići nam dozvoljavaju praćenje analitike kroz brojanje posjeta i prometa da možemo mjeriti I poboljšati performanse naše webstranice. Možemo ih postaviti mi ili treća strana da nam pomognu identifikovati najmanje popularne stranice i ponašanje korisnika kroz webstranicu.

Funkcionalni kolačići

Ovi kolačići omogućavaju poboljšanje funkcionalnosti i personalizovanosti webstranice u skladu sa vašom interakcijom. Možemo ih postaviti mi ili treća strana čije smo usluge dodali na naše stranice.

Društvene mreže kolačići

Ovi kolačići mogu biti postavljeni kroz našu webstranicu od strane naših partnera za oglašavanje. Te kompanije ih koriste da kreiraju profil vaših interesa te vam pokažu relevantne reklame na drugim webstranicama.