Večeras finale Eurosonga, još jedno bez nas: Ko je najbolje predstavio BiH na ovom takmičenju?

3 min. čitanja

Najveće muzičko takmičenje “Eurosong” počelo je u utorak sa prvom polufinalnom večeri, a večeras se održava veliko finale. Danas, između ostalih, nastupa Hrvatska sa pjesmom “Mama ŠČ” i Srbija sa pjesmom “Samo mi se spava”, u izvođenju Luke Ivanovića, poznatijeg po umjetničkom imenu Luke Black.

Biće ovo još jedna godina bez Bosne i Hercegovine na Eurosongu. A složit ćemo se, imali smo itekako šta ponuditi Evropi. Iz godine u godinu, često su domaći izvođači predstavljali našu zemlju u pravom svjetlu i pokazivali da zaista imamo kvalitet.

Prvi put od osamostaljenja, Bosna i Hercegovina se na Eurosongu takmičila 1993. godine u Republici Irskoj. Predstavljao nas je Muhamed Fazlagić Fazla sa pjesmom “Sva bol svijeta”. Zauzeo je 16. mjesto.

Sve od tada do 2000. takmičili smo se svake godine. Prvi put smo u top 10 finalne večeri ušli 1999. godine u Izraelu, kada su sa pjesmom “Putnici” našu zemlju predstavljali Dino Merlin i Beatrice.

Godine 2004. na takmičenju u Turskoj, još jednom smo ušli u top 10. Predstavljao nas je Deen sa dance pjesmom “In the disco”.

Najbolji plasman je, podsjetit ćemo se, imala grupa Hari Mata Hari sa pjesmom “Lejla” na takmičenju 2006. godine. On je tada zauzeo treće mjesto. Sudeći prema YouTube komentarima fanova Eurosonga širom Evrope, “Lejla” je bila najkvalitetnija pjesma na takmičenju te godine. Pobijedila je tada kontroverzna grupa “Lordi” iz Finske sa pjesmom “Hard rock halelujah”.

Dvije godine kasnije, Bosna i Hercegovina je imala vjerovatno i najspecifičniji scenski nastup. Predstavljao nas je Elvir Laković Laka u društvu njegove sestre Mirele, sa pjesmom “Pokušaj”. Zauzeo je deseto mjesto. Takmičenje je tada održano u Beogradu, nakon što je godinu dana ranije pobjedu na Eurosongu odnijela srbijanska predstavnica Marija Šerifović sa pjesmom “Molitva”.

Prema tadašnjim prognozama i kladionicama, 2009. godine smo imali najkvalitetniju pjesmu među svim takmičarima Eurosonga u Rusiji. Bosnu i Hercegovinu je predstavljala grupa Regina sa pjesmom “Bistra voda”. Ipak, pobjedu je odnio mlađahni i simpatični Norvežanin Alexandar Rybak sa pjesmom “Fairytale”, a BiH je završila na solidnom devetom mjestu.

Drugi najbolji rezultat u historiji učešća Bosne i Hercegovine imao je Dino Merlin 2011. godine u Njemačkoj. Pjesma “Love in Rewind” pokupila je brojne simpatije širom Evrope, a Bosna i Hercegovina je tada završila na 6. mjestu.

Nakon ovog takmičenja, BiH je ponovo učestvovala još dva puta: 2012. godine kada nas je predstavljala Maya Sar sa pjesmom “Korake ti znam”, te 2016. godine u Švedskoj, kada je pjesma “Ljubav je” u izvedbi Deena, Dalal, Jale Brata i Ane Rucner ispala već u polufinalu.

Pišite nam u komentarima – koja pjesma je za vas bila najbolji predstavnik naše zemlje na Eurosongu?

Podijeli ovaj članak