Staš Kleindienst gostuje u Varaždinu: Nesanica u Ajngelu

3 min. čitanja

Slovenski slikar Staš Kleindienst (1979) gostuje u Varaždinu, gdje je u prestižnoj Galeriji Ajngel u petak, 23. ovog mjeseca, svečano otvorena samostalna izložba najnovijih djela ovog umjetnika. Radi se o posebno zanimljivoj izložbi jer je Kleindienst ovogodišnji dobitnik nagrade “Rihard Jakopič”, najznačajnijeg priznanja koje se u Sloveniji dodjeljuje u području likovnih umjetnosti. Ovu uglednu nagradu dodjeljuje profesionalna asocijacija Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov u suradnji s Modernom galerijom u Ljubljani.

U obrazloženju nagrade ističe se “vrlo bogat i nadasve kompleksan slikarski opus, koji je svoj vrhunac dosegnuo u posljednjih pet godina”. Staš Kleindienst živi i radi u Vipavi. Diplomirao je slikarstvo na ljubljanskoj Akademiji likovnih umjetnosti 2007, gdje magistrira 2009. Dobitnik je studentske Prešernove nagrade. Dobitnik je i nagrade grupe OHO 2014, a 2018. bio je kustos izložbe studenata pod nazivom “12 razloga za slikanje” u galeriji ljubljanskog Studentskog kulturnog centra ŠKUC. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, među ostalim vrlo zapaženo i na izložbi Čas brez nedložnosti – Novejše slikarstvo u Sloveniji, u Modernoj galeriji u Ljubljani 2019.

Naziv izložbe u Varaždinu “Usedline/Sedimenti” ujedno je naziv jedne od slika pokazanih na izložbi. Posebno zanimanje potiču radovi “Glasnik noći” i “Insomnia” (lat. nesanica), izuzetni po vrhunskoj kvaliteti i zapanjujućoj energiji. Za razliku od promatrača, teoretičari su u dilemi kako definirati ove slike. Pejzaži, ugrubo rečeno? Realistična deskripcija? Stvar je u atmosferi, ipak otkrivaju. “Iako se značajan dio Kleindienstove komunikacije odvija u pojedinostima, odlučujuća uloga pripada atmosferi, raspoloženju koje se može tumačiti kao odraz društvenog stanja, ali prije svega je odraz svijesti pojedinca i njegove vlastite zatočenosti”, piše Maja Kač u predgovoru kataloga izložbe.

U nastavku zaključuje: “Bilo da se radi o noćnim ili dnevnim scenama, u svojoj potrazi za isijavanjem Kleindienst pokazuje da noć može biti istinoljubiva kao i dan, da je ljepota i u tamnim nijansama kao i u svijetlim te da je svijet spoj neugodnih suprotnosti boja. Sve zrači i vrijedno je naše pažnje, kao i umjetnikovog razmišljanja o onome što je ispred njega i o tome što se skriva iza”. Izložba izvrsnog Staša Kleindiensta ostaje otvorena u Varaždinu do 23. sljedećeg mjeseca.

Podijeli ovaj članak