Sarajevska heroina / Staka Skenderova bila je prva kulturna i prosvjetna radnica u BiH

Dodaj komentar
4 min. čitanja

Staka Skenderova (1831. – 1891.) je bila prva kulturna i prosvjetna radnica u BiH.

U vrijeme kada se na obrazovanje ženske djece nije ni pomišljalo, Staka je 1858. godine otvorila prvu žensku školu u Sarajevu – Sarajevsku djevojačku školu „Sveti Sava“. Ovim činom Staka je zaslužna za početak obrazovanja ženske djece u BiH.

Autorica je „Ljetopisa Bosne 1825 – 1856“. Govorila je ruski i turski jezik, te je radila kao saradnik ruskog konzula u BiH.

Njena porodica doselila je u Sarajevo iz Prijepolja, a o Stakinom zvaničnom obrazovanju nema pisanih podataka. Za nju se zna da je bila djevojka koja je „mnogo čitala“, a bila je i jedina žena koja je pjevala u crkvi u to vrijeme. Uz brata koji je kao ćurčija radio za tursku vojsku, Staka je rano naučila turski jezik, što joj je značajno pomoglo da svoje zahtjeve lakše realizira kod turske uprave.

Odricanje od svijeta

Staka je bila veoma neobična žena u vrijeme kada je živjela. Bila je i na hadžiluku (hodočašću) u Jerusalemu, gdje se zaredila, a pošto u to vrijeme u Sarajevu nije bilo ni ženskih manastira ni pravoslavnih kaluđerica, Staka je svojim spoljnim izgledom i oblačenjem bila žena koja je jasno stavljala do znanja da se “odrekla ovog svijeta”, pa je nosila muško odijelo.

Bila je u prijateljskim odnosima sa Miss Irby, spisateljicom i dobrotvorkom koja je, također, radila na opismenjavanju žena u Sarajevu. Miss Irby se na kraju i brinula o Staki, pošto je kuća u kojoj je Staka stanovala izgorjela, a Staka je ostala bez svega što je posjedovala.

U želji da ostvari svoj cilj i osnuje školu za žensku djecu, Staka je bila prva žena iz Sarajeva, koja je posjetila sultana Abdulaziza u Carigradu.

Djevojačka škola Stake Skenderove otvorena je 19. oktobra 1858. godine. Podrška Stambola i osmanskih vlasti koju je uživala donijela joj je animozitet imućnih sarajevskih Srba i novina koje su izdavala srpska udruženja, dok je siromašno srpsko i ostalo stanovništvo Sarajeva prema Staki gajilo izvanredne simpatije, piše sarajevo.travel.

Besplatno školovanje za djecu iz siromašnih kuća

Tadašnji osmanski namjesnik u Bosni, Topal Osman-paša, pomagao je Stakinu školu i nju su pohađala i njegova ženska djeca.

Škola koju je otvorila u početku je okupljala samo srpsku žensku djecu, ali od 1862. godine, nakon što se dobar glas o školi pročuo, u nju se počinju upisivati i djevojčice iz katoličkih, jevrejskih i muslimanskih porodica. Kao prva učiteljica u BiH, Staka je djevojčice podučavala čitanju, pisanju, računanju i ručnom radu. Imućnije porodice su plaćale školarinu, od koje su se nabavljali materijali za ručni rad, dok su siromašne djevojčice bile oslobođene školarine.

Prvi dokument o održavanju ispita u ovoj školi objavio je “Bosanski vijesnik” 1866. godine, hvaleći rad i trud Stake i njenih saradnica, a posebno su hvaljeni ručni radovi učenica.

Ženska škola Stake Skenderove slobodno se može nazvati početkom opismenjavanja žena u Sarajevu.

Život Stake Skenderove okončao je tragično, jer su je 1891. godine, dok se vraćala sa zabave, na Ilidži pregazila konjska kola. Preminula je 26. maja 1891. godine, a sahranjena je na pravoslavnom groblju na Koševu.

Kako to obično biva, priznanje za Stakin rad, koji je uveliko doprinio razvoju Sarajeva, došlo je tek nakon njezine smrti. 

Jedan stranac na proputovanju kroz Sarajevo, 1868. godine prijatelju u Zagrebu o Staki je napisao: „No jedno je, što nam se vrlo daje na čudo. Usred Sarajeva, gdje korov divljaštva raste bujno, nikla jedna učiteljka, djevojka, po imenu Staka Skenderova, koja nam se čni kao Deifoba, koja u opustjeloj kakvoj pećini proriče usamljenih glasova žive istine…“


Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare