Priča za popodne: Čekajući nevrijeme

7 min. čitanja

Sukošan, malo mjesto nadomak Zadra. Jedan od junskih dana domaćini govore da je atipičan.

”Uhhhh”, othukuje baka Slavica, “ne sićam se da je ovako teško vrime kad bilo…” I diže obje ruke pa prstima maše pred licem, kao rashlađuje se.

”Ovo mora doći nevrime. Kad se more ovako umiri i kad nema nimalo vitra, mora biti nevrime.”

Oko nje ženski zbor. Sjede u dubokoj hladovini koju stvaraju visoke krošnjate pinije, a preko puta na par metara je i more. Ali džaba, opet se pritužuju na težak zrak i vrućinu.

Od tog hladovitog mjesta do kuće Andrije Grdovića u samom centru mista ima nekih 500 metara. Obiđem ga i prisjednem kad god ga vidim da sjedi pred vratima kuće. A to čini u rano prijepodne i predveče kad zvizdan popusti. Pa me evo s Andrijom, u glavi krepkim, a na nogama slabašnim starcem koji gazi već devetu deceniju. Nad nama nadstrešnica, tamna i neprobojna, stvara hladovinu, a pred nama trojna perspektiva. U prvom planu dvorište i rascvjetani oleandri, za dvorištem ulica i rijetki prolaznici, a onda more i vidik koji seže sve do velike sukošanske marine i gubi se tamo gdje će sunce i večeras zaći, a lovci na impresivne trenutke slikati raskošni vatromet boja kakav stvara zalazak sunca.

S Andrijom mi duša pričati. Odavno smo potrgali formalne prepreke pri upoznavanju pa me Andrija pita odmah nakon pozdrava:

– Jesu li Moluhe gdje su nekad bile?

– Jesu.

– A Tušanj, nastavlja s pitanjima starac, a u njemu se probudio mladić. Onaj Andrija što je 1962. godine došao kao vojnik u Tuzlu, pa mu Tuzla i Bosna toliko uspomena utisnule u srce i sjećanje da uvijek nađe nove slike i doživljaje. Znam ja da je bio vojni policajac, ali on to uvijek iznova naglasi i sad mi na ovom vrelom danu priča, zamislite otkud mu taj kontrast.

– Kad sam doša u Tuzlu, bila je zima, ajme koji snig, koji led. Pa sam jednom iša sa jednim Slovencem u patrolu i bili smo u centru grada, nije bilo tada tamo asfalta, nego obična zemlja… i naišli smo na jednu rupu, možda metar sa metar širine, a onako bila duboka možda jedno pola metra. A sve poledilo i ja ti upadnem u tu rupu i ka miš sam, ne mogu se izvući, ja gore, noge dole… Jedva sam se na kraju izvuka, a Slovenac heeej on ka ptica čini mi se da je preletia, a nije, nego se on otkliza dole-gore i… eto.

– A je li bilo kad u Sukošanu snijega, pitam Andriju.

Kao da je jedva dočekao pitanje i ko iz topa krenu:

– Da je l bilo? Ma bia je snig, pa je u veljači ‘59. godine i zadrža se danima. Ma bilo ga je i dvadeset centi. Ja san bia mulac i koja je to, ajme, radost bila. Cili dan smo se grudvali, meni je koža na livoj ruci pukla. Skupimo se mi na jednoj strani, oni na drugoj, napravimo grudvi i onda udri…

– A ovo sad, pitam Andriju.

– Šta sad, pita on mene.

– Maloprije sam bio sa tvojim mještankama, kažu da će doći nevrijeme jer nema ni daška vjetra, a more mirno ko staklo?

– Eeee, moglo bi biti… Ali ko će to znati. Kad san ja bia mlad, onda bi ljudi odlazili dole, tamo vidiš gdje je sad marina i gledali bi u nebo. I kad bi oblaci krenuli, oni brže-bolje nazad pa jave. A onda iz crkve krenu zvona i zvone i zvone da otiraju nevrime…

– Pa jesu li ga otjerali?

– Aaah, nekad jesu, nekad nisu.

Sa ovo malo iskustvenih informacija pogledao sam na Google. Sukošan, vrijeme. Po satima su predvidjeli kad će gromovi, munje, kiša i jednom riječju nevrijeme.

I odlučio sam da čekam. Ja laik i duduk kojem su zvijezde, mjesec i inače nebeske pojave služile, koliko se sjećam, samo u časovima romantike da se divim i pitam. Oh, koliko se pitanja javljalo u mojoj mladalačkoj duši i glavi! Bolje da vas ne zamaram priprostim pitanjima rođenim u duhu jednog totalnog analfabete kada je u pitanju astrologija.

Ali, večeras, eh večeras odlučio sam da sjednem i ravnam se po prognozi zagledan u nebo. Pa je, bogami, krenulo oko predviđenih 20 časova. Munja tamo, munja vamo, bljesne, eto i groma. Uglavnom na rubnim dijelovima horizonta. Nebo crno, nigdje zvijezde. Dakle, sve je u skladu sa prognozom meteorologa, a i predviđanjem ljudi. Sijevne, zagrmi, pa se umiri. Pa opet tako. Pa opet. Kiše i vjetra niotkud. Prolaze tako sati, umorilo me gledanje, eto mi sna. Zaspem, a u jednom trenutku probudi me muzička kadenca koju stvaraju kišne kapi.

Ujutro ustanem.

– Je li bilo nevremena, pitam komšiju Damira.

– Ma kakvo nevrime, ovo kiše nije ni skvasilo zemlju.

Pošto mi ova priča liči na nekakvo znanstveno istraživanje, završiću je sa pričom moje kolegice Azre. Znam da je radila u Trstu, u međunarodnoj centrali za fiziku i kaže mi ona:

”Ovdje su naučnici dolazili do spoznaja vrijednih Nobelove nagrade. I znaš šta su zaključili? Da nema više tačnih dugoročnih prognoza kao nekada, jer se ne mogu osloniti na iskustva prethodnika. Zemlja je drugačija i drugačije se ponaša…”

Milim riječima rečeno, dobro smo je uništili pohlepom, neodgovornošću i našim neznanjem, a jezikom mojih jarana: “E vala, jesmo je razjebali.”

Podijeli ovaj članak