Misterija i drama, sa elementima komedije

3 min. čitanja

Sarajevsku publiku narednog četvrtka (15. juni) očekuje premijerno izvođenje krimi-misterije „Mišolovka“ spisateljice Agathe Christie, u režiji Branka Vekića. Domaća verzija najdugovječnije predstave u historiji teatra pripremljena je u Narodnom pozorištu, a u njemu uloge tumače Filip Radovanović, Belma Salkunić-Bektešević, Mak Čengić, Emina Muftić, Mirvad Kurić, Sanela Pepeljak, Riad Ljutović i Enes Kozličić.

– Namjera nam je da napravimo predstavu koju će publika voljeti i stalno joj se vraćati, otkrivajući nove pojedinosti sa svakim novim gledanjem. Radnja se odvija u periodu poslije rata, u pansionu nadomak Londona, u kom se, snijegom okovana, našla grupa ljudi, koji su na različite načine povezani sa jednim ubistvom. Niko nikoga istinski ne poznaje, niti se ikome može vjerovati. Savršena situacija za krimi-misteriju, koju Agatha Christie vodi na način kako to samo ona zna, postavljajući  likove u situacije koje ih prisiljavaju da otkriju svoje karaktere i međusobne relacije, kaže reditelj Branko Vekić.

– U drugom pojavnom sloju, ova predstava komunicira oštru kritiku društva u kome je laž pravilo ponašanja, nevine žrtve se marginaliziraju i relativiziraju, dok se krivica negira ili predstavlja kao vrlina.

Sa autorskim timom sam, u okviru ograničenja koja smo imali, insistirao na autentičnosti perioda i mjesta radnje, tako da je ta saradnja bila veoma zabavna i pružila mi priliku da radim sa ljudima u koje beskrajno vjerujem. Glumačka podjela sastavljena je i od veterana naše scene i od mladih snaga, a ta mješavina talenta svaki dan pruža nove stimulanse, kako meni samome, tako i međusobno, dodaje Vekić.

Za njega je rad sa NPS, kako ističe, posebna radost.

– Ovdje sam se praktično rodio i odrastao, budući da je moja majka bila član ansambla baleta ove kuće. Ona je također jako voljela djela Agathe Christie, tako da rad na ovoj predstavi za mene ima dodatni emotivni značaj, poručuje reditelj.

Dramaturgiju potpisuje Adnan Lugonić, koreografkinja je Selma Štrbo Arnautović, a kostimografska i scenografska rješenja radi Sabina Trnka.

Jedan od glavnih glumaca u predstavi, Filip Radovanović, kaže da je osnovni cilj ansambla bio prenijeti svijet koji je kreirala Christie na pozorišne daske.

– Ono čime smo se vodili i ka čemu težimo je da u predstavu uvedemo filmsku estetiku, i to u načinu glumačke igre, i promišljanju naših likova, sa fokusom na zamršene i kompleksne odnose između karaktera. Publiku očekuje misterija i drama, sa elementima komedije. 

Sarajevo je dugo čekalo ovakav klasik, i na pravom smo putu da regiji podarimo novi pozorišni hit, odnosno predstavu koju će moći gledati publika svih uzrasta, govori Radovanović.

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 17. juna sa početkom u 19:30.

 

Podijeli ovaj članak