LIBROSKOP: Eros i Tanatos u konstantnoj konfuziji

4 min. čitanja

Ferida Duraković – “Ne lažem, Tita mi”, Nomad, Sarajevo

Knjiga meditacija-priča autorice Feride Duraković, prevashodno poznate po pjesništvu, sa sjajnim dizajnom Nine Knežević, uvodi nas u svijet odrastanja u vremenu kada se djevojčicama od milja tepalo sa “sine” i u kojem se tepanje gubilo sa prelaskom u pedesete godine života.

Na momente sentimentalna, ponegdje bolno iskrena, ova autobiografska proza u petnaest dijelova u kojima se Eros i Tanatos nalaze u konstantnoj konfuziji nije samo slika prošlosti nego divan uvod u razmišljanje gdje smo to stigli. Imamo premalo vremena da redefinišemo svoju prošlost i previše vremena koje nam svakodnevnica naprosto otima. Zbog toga ovakve knjige i postoje u kojim svaka žena, bolje rečeno osoba, može pronaći dio sebe u vremenu u kojem je zakletva “Tita mi” bila čvršća od zakletve Svevišnjem.

Grupa autora – “Fakti i artefakti”, Historijski muzej BiH, Sarajevo

Budući da je historija riznica koju povremeno treba otvarati da se prozrači ne samo da bi u njoj provjerili blago nego da bi ljude podsjetili na blago, naučnici istraživači različitih profila, saradnici, kustosi Historijskog muzeja BiH objavili su knjigu-zbornik koji se, uz sjajan dizajn, čita u dahu. Tu je sve ono naslijeđa što nas čini zemljom zajedno sa onim tamnim mjestima koje bi neki najradije izbrisali i zaboravili. Impresivna građa od analize građanske religije, ordena Drugog svjetskog rata, praksi destrukcije spomenika Narodnooslobodilačke borbe do posebno dragocjenih dokumenata. Jedan od takvih su originalni dokumenti priređivača Bugarel-Jelenković o Muslimanskoj miliciji u istočnoj Bosni u Drugom svjetskom ratu. Govori se o periodu uspostave vlasti NDH, malverzacijama i pljačkama Muslimanske milicije (Za din i za plijen?). U prilogu se jasno kristališe razlog unutrašnjeg raspada te kratkotrajne marionetske države. A onima koji su još u dilemi ko je počeo novi rat, kome je to trebalo, poslužiće kao jasan putokaz ka tumačenju anomalija sadašnjeg društva.

Friedrich Salomo Krauss – “Podigle se cure od Mostara…”, izdavač Salko Šarić, Mostar

Zahvaljujući inicijativi neumornog tragaoca za kulturnim blagom Mostara Salki Šariću, koji se u ovoj knjizi pojavljuje i kao izdavač i priređivač, dobili smo sjajnu knjigu, izbor iz narodnih erotskih pjesama zabilježenih u BiH. Nije ovo knjiga koju će neko ponuditi djeci u formativnom periodu, ali je vrijedna kolekcija onoga što je Friedrich Solomo Krauss, bečki folklorist i etnograf, sakupio i zapisao u svome istraživanju manifestacija erosa u našim krajevima.

Ranije su takve knjige označavane kao “samo za akademsku upotrebu”, no vremenom, od pojave za javnu upotrebu istovjetnog Karadžićevog zbornika “Crven ban”, taj embargo je prešutno ukinut. Pošteno! U pravu na slobodan govor nema razloga da neke stvari šapućemo. Radi se o izboru koji portretira naš narod ne samo kao one koji vrijedno znaju zasjati i boriti se za plodove svoga rada nego koji to isto rade sa uživanjem kada se ljetina sakupi. Knjiga je radost i veselje za čitaoce, a za one kojima tek predstoji ulazak u svijet odraslih, povod za šaputanje i prepričavanje.

Šefik Daupović Fiko – “Dvosoban san”, Knjigoljubac, Brčko                    

Neumorni pjesnik Šefik Daupović Fiko svojom šestom knjigom pjesama, na sreću, ne odustaje od svoje poetike kombinovanja svoga talenta i za poeziju i za dosjetku. On vrlo vješto kombinuje svoje talente za oboje i svoju poetiku gradi na nerijetkom iznenađenju i emociji koju zna razbuditi u nekada potresnim pjesmama. Za one koji prate savremenu bh. poeziju ova knjiga će biti poslastica i putokaz da se u savremenom pjesništvu nešto lijepo dešava i onda kada mislimo da se ništa ne dešava.

Podijeli ovaj članak