Izložba Katarine Aćimović “Majčine”: Razgovor sa sobom o svojim idealima

3 min. čitanja

Izložba nagrađene studentkinje Katarine Aćimović “Majčine” biće otvorena sutra u 20 časova u Galeriji Plus u Banjoj Luci. Nastala je kao rezultat nagrade koju Muzej savremene umjetnosti RS-a dodjeljuje u kontinuitetu već dvadeset tri godine, na Godišnjoj izložbi studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Ova nagrada je, kako se ističe, ustanovljena sa ciljem da se prepoznaju i istaknu radovi studenata završne godine koji pokazuju potencijal za dalju autorsku nadgradnju.

– Stručni žiri Muzeja izdvojio je 2022. godine stvaralaštvo Katarine Aćimović, tada studenta na smjeru Slikarstvo, kao primjer promišljenog artikulisanja umjetničke zamisli u kojem je primarni slikarski medij proširen instalacijom i izlaskom u prostor. Izložba obuhvata crteže, akvarele, tapiserije – vez, instalaciju i video, nastale tokom posljednje dvije godine, saopšteno je iz MSURS-a.

Katarina Aćimović, kako se dalje navodi, svoj rad utemeljuje u porodičnom nasljeđu, neposrednom okruženju i tradiciji ženskog ručnog rada, prisutnog i prenošenog kroz nekoliko generacija, koji čine polazište za procese njenog autorskog i identitetskog pozicioniranja. Posmatrajući majku i baku dok vezu ili pletu i sama je kao djevojčica savladala ovu vještinu, transponujući je sada u medijum savremenog umjetničkog izraza kojim materijalizuje svoje ideje i emocije.

– Majčine vrijedne ruke, duboko utisnute u pamćenje, izdvojene su kao centralni motiv i simbol evociranja uspomena na djetinjstvo, porijeklo, usađeni sistem vrijednosti, vaspitanje i sigurnost doma. Pored izrazito intimnih i emocionalnih konotacija, koje su primarno polazište za bavljenje ženskim ručnim radom kao temom, prisutna je i potreba umjetnice za propitivanjem njegove socijalne, identitetske, klasne i statusne dimenzije. Spajajući tradicionalno i savremeno u svojim radovima, Katarina, kako i sama kaže, “pokušava da razgovara sa sobom o svojim idealima, stavovima i sopstvenoj poziciji u okruženju u kome odrastamo i živimo”, napisala je kustoskinja Žana Vukičević.

Katarina Aćimović rođena je 1999. godine u Zvorniku. Završila je Ekonomsku školu u Loznici 2018. Diplomirala je 2022. na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, smjer Slikarstvo, u klasi profesorice Jelene Karišik. Trenutno pohađa master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smjer Slikarstvo, u klasi profesorice Biljane Đurđević. Dobitnica je nekoliko nagrada, te je izlagala na više kolektivnih izložbi.

Podijeli ovaj članak